‘Er zit amper Vlaams geld geblokkeerd in Cyprus’

© reuters

Cyprus trok met zijn aantrekkelijke belastingregime ook Vlaamse bedrijven aan om er winsten onder te brengen. Maar de schade van de bankencrisis lijkt voorlopig beperkt te blijven.

Cyprus trok met zijn aantrekkelijke belastingregime ook Vlaamse bedrijven aan om er winsten onder te brengen. Maar de schade van de bankencrisis lijkt voorlopig beperkt te blijven.

Verscheidene Vlaamse bedrijven werken met een Cypriotische vennootschap om hun winsten fiscaal te optimaliseren. “De Cyprus-route kan interessant zijn, omdat de vennootschappen er slechts worden belast tegen 10 procent en er geen roerende voorheffing op dividenden is”, weet Yannick De Smet, senior manager bij Deloitte. “Het is dus mogelijk op een fiscaal gunstige manier winsten over te brengen naar het land. Er zijn advocatenkantoren die de factuur van hun honoraria vanuit Cyprus versturen. Omdat het land in de eurozone ligt, kun je er zonder wisselrisico een offshoreholding oprichten, waar de winsten worden belast.”

Zijn collega’s van Deloitte in Cyprus beschrijven hun land als “het meest attractieve belastingregime van Europa”. Er zijn voor ondernemingen ook ruime aftrekmogelijkheden voor onroerende goederen, voor de verwerving van activa en voor intellectuele eigendomsrechten. Rederijen betalen geen belasting op winsten en dividenden. Het btw-tarief van 15 procent behoort tot de laagste van Europa. De personenbelasting bedraagt er maximaal 35 procent voor wie meer dan 60.000 euro per jaar verdient. Er is wel een bijdrage van 8 tot 13 procent verschuldigd aan de sociale zekerheid.

De Smet: “Cyprus is dus interessant voor particulieren. Maar je moet er dan wel wonen. Ook voor ondernemingen moet de band met Cyprus reëel zijn. Zuiver fictieve constructies zijn dus illegaal. Wie vandaag met een Cypriotische holdingvennootschap werkt, heeft een reden om ongerust te zijn. Het geld zal grotendeels geblokkeerd zijn.”

Fiscale hub

Dat valt wel mee, zegt Carl Van Biervliet, partner bij het accountantskantoor Vandelanotte, dat sterk actief is in West-Vlaanderen. “Cyprus is als euroland interessant als een fiscaal voordelige hub voor de import uit Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Nogal wat klanten hebben er werkmaatschappijen. Maar er zit amper Vlaams geld geblokkeerd in Cyprus, omdat het er doorgaans snel in en uit gaat. Er zijn geen signalen van klanten met problemen. En we hebben niet meegewerkt aan constructies om privévermogens via Cyprus te structureren.”

Ook De Hoon & Partners werkte met de Cyprus-route. De website van de Antwerpse belastingadviseur prijst het scheepsregister en het trustregime van het eiland aan. “Hoewel er gunstiger trustregimes te vinden zijn, biedt Cyprus het voordeel van de vele belastingverdragen,” staat er te lezen. Dat leidt tot “bijzonder winstgevende constructies”.

Iven De Hoon: “Nogal wat Russen en Grieken organiseren hun vermogen via Cyprus. Zij zullen nu wel uitwijken naar Bulgarije of Malta. Op papier oogt het fiscale regime best aantrekkelijk, maar in de praktijk werken Cypriotische vennootschappen nogal stroef. Je kunt niet altijd rekenen op de snelheid en de accuraatheid van de Cypriotische overheid. Cyprus is dus minder geschikt als fiscaal paradijs voor vermogende Belgen. Voor bedrijven blijft het een interessante optie. Zeker voor investeringen in Oost-Europa.”

Interessant alternatief

Dat doet Granbero Holdings Ltd aan de Makariou III-straat 284 in Limassol. Met die spilholding overkoepelt de Ieperse ontwikkelaar Ghelamco een aantal Poolse investeringen. Net als enkele andere nevenbedrijven heeft Granbero een rekening bij de Laika Bank, die door de crisis in de problemen kwam.

Waarom opteert Ghelamco net voor een Cypriotische vennootschap als investeringsvehikel? CFO Philippe Pannier: “Door een aantal belastingverdragen, die nog werden gesloten in de Sovjettijd, zijn Cypriotische holdings een interessant alternatief voor investeringen in Polen, Oekraïne en Rusland. Heel wat vastgoedbedrijven werken met Cypriotische structuren. Maar de Cyprus-crisis heeft amper effect op ons. We hebben kruimels op die rekeningen staan, nergens meer dan 100.000 euro. Die zijn dus gewaarborgd door de overheidsgarantie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content