‘Er is nog geen crisis geweest waar we niet zijn uitgeraakt’

Een luchtfoto van de Antwerpse haventerminals © Belga

In België werden vorig jaar minder ondernemingen opgericht dan in 2011 en Vlaanderen doet het slechter dan Wallonië en Brussel. Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends, kijkt niet op van deze cijfers.

In Vlaanderen zijn er meer faillissementen dan in de andere delen van ons land. ‘Dat verbaast me niet’, zegt hoofdredacteur van Trends Johan Van Overtveldt op Radio1.

“Een eerste belangrijk element is een gebrek aan vertrouwen dat op dit moment sterk aanwezig is. En dat gebrek speelt momenteel harder in Vlaanderen.”

“Daarnaast zijn er enkele structurele economische verschillen. Zo is de overheid in Vlaanderen minder aanwezig dan in Wallonië en spelen bedrijven zelf een grotere rol. Op dit moment heeft de Vlaamse economie het dus extra moeilijk, maar je mag niet vergeten dat wanneer de economie opnieuw heropleeft dit proces sneller en intenser zal zijn in Vlaanderen.”

Concurrentiehandicap

“Een andere handicap voor de Vlaamse economie is de openheid”, stelt Van Overtveldt. “De economie is naar buitengericht en daardoor weegt de concurrentiehandicap in Vlaanderen zwaarder dan in het zuidelijke deel van het land.”

Uit de Manpower-barometer blijkt bovendien dat de tewerkstellingsvooruitzichten in ons land momenteel het negatiefste zijn sinds begin 2010.

“Daarom ook dat Vlaams Minister-president Kris Peerters erg aandringt om de relatieve loonkost op federaal niveau aan te pakken”, zegt Van Overtveldt. “Vlaanderen voelt deze nu eenmaal harder.”

Toekomst van de euro

Naast een gebrek aan vertrouwen, heerst er ook een sfeer van onzekerheid waardoor consumenten zich erg voorzichtig gedragen. “Maar niet alleen consumenten voelen die onzekerheid, ook onder bedrijfsleiders en investeerders is er onrust. Zij stellen fundamentele vragen over de toekomst van de euro: ‘Komt er nieuwe bankunie?’, ‘Wat met verdere integratie van Eurolanden?'”

“Het ziet er niet goed uit, maar er is nog geen crisis geweest waar we niet zijn uitgeraakt”, aldus Van Overtveldt. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content