Elia wil eigen elektriciteitscentrale uitbaten

03/11/11 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

Bron: Trends

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia vraagt het parlement toestemming om een eigen elektriciteitscentrale te mogen uitbaten.

Elia wil eigen elektriciteitscentrale uitbaten

© Belga

Als hoogspanningsnetbeheerder is Elia verantwoordelijk dat er op elk moment een evenwicht is tussen de stroom die we met zijn allen verbruiken en de elektriciteit die de Belgische bedrijven produceren of invoeren.

Om eventuele onevenwichten op te vangen reserveert Elia capaciteit bij Belgische producenten. "Maar dat is erg duur en het is steeds moeilijker om de nodige volumes bijeen te krijgen", zegt Jacques Vandermeiren, directielid van Elia.

Het uitbaten van een eigen centrale zou een veel goedkopere oplossing zijn, klinkt het bij Elia. Dergelijke mogelijkheid werd eerder ook al door de energiewaakhond CREG gelanceerd. De voorwaarde is wel dat Elia geen commerciële producent wordt, zo schrijft De Tijd.

Ook de CREG is voor. "We hebben dit ongeveer een jaar geleden zelf voorgesteld", verklaarde woordvoerder Laurent Jacquet. Hij verwijst naar het voorbeeld van Fluxys, de beheerder van het gasnet in België. "Ook daar wordt gestreefd naar een evenwicht tussen productie en verbruik en dus heeft Fluxys sinds 2005 geïnvesteerd in extra opslagcapaciteit, mét succes."

Wetsontwerp
De woordvoerder zegt dat deze maatregel zowel goed is voor het bedrijf, dat een return op zijn investering ontvangt, als voor de klanten. "De kost van de maatregel is goedkoper dan zonder die extra capaciteit", luidde het.

Maar om die mogelijkheid ook aan Elia te geven, is volgens de CREG wel een wijziging van het huidige wetsontwerp nodig. "In de eerste teksten die in januari circuleerden, had Elia nog de mogelijkheid om zelf een centrale uit te baten. Maar in de teksten waar het parlement zich nu over buigt, niet meer."
(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners