Electrawinds verkoopt kroonjuweel Biostoom

© belga

Het beursgenoteerde Electrawinds SE heeft het bod goedgekeurd dat het Limburgse afvalbedrijf Bionerga had uitgebracht op de 80%-participatie in Electrawinds Biosteam, de Oostendse biostoomcentrale van het groenestroombedrijf. De overige 20% zit bij het Nederlandse NIBC European Infrastructure Fund.

Bionerga, dat in handen is van de Limburgse gemeentelijke holding Nuhma, had eerder aangekondigd een bod te doen van 37,5 miljoen euro op de centrale. Biostoom past mooi in het portfolio van Bionerga, dat een verbrandingsoven uitbaat in Houthalen, en drie composteerinstallaties in Bilzen, Maasmechelen en Overpelt.

Aan het bod verbond Bionerga wel de voorwaarde dat tien miljoen euro van de aankoopsom zouden worden gebruikt om een lening van de aan Bionerga verbonden Vlaamse Energieholding terug te betalen.

Met de vier miljoen euro voorschot die Bionerga nu betaalt, kan Electrawinds dringende betalingen doen, waaronder het uitbetalen van de lonen van januari. Het saldo kan later worden gebruikt om bankleningen en overbruggingskredieten af te lossen.

Intussen is het nog altijd bang afwachten welke toekomst er nog overblijft voor Electrawinds zelf. Stichter Luc Desender werkt daar voorlopig niet meer aan mee vanop de frontlijn, nadat de rechtbank hem in december afzette. De leiding van het bedrijf werd vorige week in handen gelegd van interim-CEO Guido Bollue. Die voormalige consultant werkt al jaren voor Vorndran Mannheims, een investeringsvennootschap van Helmut Vorndran en Willi Mannheims. Dat zijn twee van de drie oprichters van ECT1, het beursvehikel waarmee Electrawinds in 2012 fuseerde.

De drie gerechtsmandatarissen die werden aangesteld in het kader van de WCO-prodecure (Wet op de Continuïteit van Ondernemingen), waaronder het bedrijf sinds december opereert, moeten eerstdaags hun verslag overhandigen aan de handelsrechtbank van Oostende. Tegen 20 februari moet Electrawinds een reorganisatieplan indienen. Daarover wordt op 13 maart gestemd.

De Waalse intercommunale Tecteo had eerder aangekondigd 50 miljoen euro op tafel te willen leggen voor Electrawinds. Maar dat bod moet nog worden gesubstantieerd, klinkt het bij diverse bronnen. Ook het consortium GIMV-Fortino zou nog steeds bereid zijn mee te werken aan een reddingsplan. De verkoop van Biostoom zal uiteraard wel gevolgen hebben voor de kapitaalsinbreng die de mogelijke partners nog willen doen.

Het lot van Electrawinds is ook van belang voor de coöperatie Groenkracht. Die vennootschap leende nagenoeg zijn volledige kapitaal als achtergestelde schuld uit aan Electrawinds. Vele van de 4000 coöperanten willen hun geld terug, maar Groenkracht liet intussen weten eerst het lot van Electrawinds te willen afwachten vooraleer het die aanvragen wil behandelen.

Luc Huysmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content