Electrawinds investeert 21 miljoen euro in Servië

© belga

Electrawinds zet zijn veroveringstocht in Oost-Europa onverstoord voort. Na Roemenië en Bulgarije is ditmaal Servië aan de beurt.

In Servië wordt voor de eerste maal in de geschiedenis van het bedrijf een volwaardig rendering bedrijf van nul opgestart. Johan Vande Lanotte en CEO Luc Desender deden vandaag de officiële aankondiging in Indjija, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Belgrado.

Tegen de zomer van 2012 moet de nieuwe fabriek -die slachtafval zal verwerken van vetsmelterijen en slachthuizen- helemaal opgeleverd zijn. Honderd mensen zullen er werk vinden in Energo Zelena (groene energie), de officiële naam voor het project.

Electrawinds tekent er voor de meerderheid (66 procent) van de aandelen. Twee private partners, waaronder het Belgische Green Worx van Jos Sluys, tekenen er voor de minderheid. Volgens CEO Luc Desender sluit het project naadloos aan bij de politiek waar de Servische regering voor tekent onder de naam “Clean Serbia”.

Bedoeling is de globale afvalproblematiek op een ecologisch verantwoorde manier te stroomlijnen. Nu wordt zowat 80 procent van het dierlijk afval zonder meer gedumpt. De rendering fabriek zal op jaarbasis en eens op kruissnelheid tot 150.000 ton dierlijke afvalproducten verwerken. In deze fase, een jaar voor de plant operationeel is, kan Electrawinds al rekenen op een verzekerde afzet van 66.000 ton. Het eindproduct ofte de biomassa die na de verwerking overblijft, kan worden gebruikt als brandstof voor energieproductie. Een deel zal dienen als grondstof voor de biomassacentrale die Electrawinds heeft in Oostende, een ander deel zal worden verhandeld op de vrije markt. Eens op kruissnelheid moet de pilootfabriek ten zuiden van Belgrado zo’n 20 tot 25 miljoen euro omzet draaien, aldus CEO Luc Desender.

Electrawinds bewijst met deze kolossale investering dat het menens is met de diversificatiepolitiek, en dat zowel geografisch (met veel aandacht voor onontgonnen landen in Oost-Europa) als qua activiteiten (windenergie, zonne-energie en biomassa). Ruim 40 procent van alle geïnstalleerde capaciteit (200 MW) bevindt zich nu al buiten België, en dat aandeel zal alleen maar toenemen.

“In Servië is het doorloopproces van een project zowat drie jaar terwijl het in België gemakkelijk zeven jaar is,” zegt Luc Desender. Geen wonder dat Electrawinds in Servië ook aast op nieuwe contracten voor windenergie en zonne-energie. In marge van het bezoek aan Belgrado maakte Luc Desener ook bekend dat de combinatie Electrawinds-Aspiravi-PIV-Vleemo als enige kandidaat is overgebleven om op de Antwerpse Linkeroever een gigantisch windmolenmark – het grootste van België – te bouwen, goed voor 55 “Lange Wappers” en een vermogen van 190MW. De raad van State heeft zopas het licht op groen gezet voor Electrawinds & Partners.

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content