Electrabel vecht nucleaire rente van 406 miljoen aan

© Belga

Electrabel is niet van plan de opgelegde nucleaire rente van 406,73 miljoen euro te betalen. De taks is discriminerend, luidt het.

Electrabel moet een nucleaire rente van 406,73 miljoen euro betalen. Dat meldt het bedrijf, op basis van de programmawet die maandag in het Staatsblad is verschenen.

Electrabel wil het bedrag opnieuw aanvechten omdat men deze taks discriminerend vindt ten opzichte van andere productiemethoden, aldus de woordvoerster. “We gaan alle rechtsmiddelen onderzoeken om onze belangen te verdedigen, net zoals we in het verleden hebben gedaan.”

De nucleaire rente – de taks die de overheid heft op overmatige winsten van afschreven kerncentrales – bedraagt dit jaar in totaal 469,82 miljoen euro. Het grootste deel daarvan moet worden betaald door Electrabel, de rest door EDF.

Het bedrag wordt bepaald op basis van de productie in 2013. Opmerkelijk is dat dit jaar in de programmawet een vermindering is voorzien van 14,43 procent, wegens het tijdelijk stilliggen van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2. Het bedrag dat Electrabel, eigenaar van deze kerncentrales, moet betalen ligt dus lager dan vorig jaar. Toen betaalde het bedrijf 421 miljoen euro.

Het geld wordt elk jaar op uiterlijk 31 december door Synatom gestort, die het dan terugvordert van de producenten van kernenergie.

Maar net als in het verleden, gaat Electrabel niet akkoord om dit bedrag zomaar op te hoesten. Het bedrijf gaat opnieuw bekijken welke rechtsmiddelen het kan aanwenden om de taks aan te vechten. Er loopt al een procedure voor het hof van beroep in Brussel, voor de betalingen van de nucleaire rente tussen 2008 tot 2011.

Daarnaast heeft Electrabel ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie (directoraat-generaal concurrentie) omdat België met de taks de Europese regels van staatssteun zou schenden.

Electrabel kondigde eerder al aan de kwestie van de nucleaire rente op tafel te willen leggen bij de onderhandelingen over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Die vergen immers honderden miljoenen investeringen, maar het bedrijf wil in ruil dan wel ‘een stabiel kader’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content