Electrabel niet te spreken over verhoging nucleaire taks

18/10/11 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Bron: Trends

"De maatregelen en bedragen gaan volledig in tegen de verbintenissen die de Belgische staat in het protocolakkoord van 22 oktober 2009 ten aanzien van de groep is aangegaan", stelt het bedrijf.

Electrabel niet te spreken over verhoging nucleaire taks

© Belga

De hogere taks die formateur Di Rupo en de zes onderhandelaars aan de nucleaire sector willen opleggen valt niet in goede aarde bij energiereus Electrabel (GDF Suez Groep).

De verbintenissen die de Belgische staat in het protocolakkoord van 22 oktober 2009 ten aanzien van de groep is aangegaan zouden een verlenging met 10 jaar van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2, en Tihange 1 voorzien. Ook geldt een jaarlijkse bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro voor de periode tussen 2010 en 2014. "Dit akkoord beoogde de langetermijnontwikkeling van GDF Suez in België in een stabiel en duurzaam kader", luidt het.

Negatief signaal

Volgens de energiegroep zou een verhoging van de nucleaire taks - er is sprake van om de taks tot minstens 750 miljoen euro op te trekken - een negatief signaal betekenen voor alle investeerders.

"Een verhoging van de taks zou aanleiding geven tot het afzien van elke investering in nieuwe productiecapaciteit, wat in lijn is met eerdere conclusies van de Nationale Bank van België", waarschuwt Electrabel.

De groep liet ook verstaan met alle mogelijke rechtsmiddelen de verhoging van de taks te betwisten, indien deze inderdaad doorgevoerd wordt. Op die manier hoopt de groep de in België gedane investeringen te beschermen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners