Electrabel boekt megawinst en betaalt nauwelijks belastingen

29/06/12 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Bron: Trends

Electrabel maakte in 2011 bijna de helft meer winst dan in 2010, maar hoeft daar nauwelijks belastingen op te betalen. Terwijl een normaal bedrijf 33,99 procent belastingen betaalt, beperkt Electrabel zich tot 1,05 procent.

Electrabel boekt megawinst en betaalt nauwelijks belastingen

© Belga

Moederbedrijf GDF Suez publiceert de jaarcijfers van Electrabel niet apart, maar ze zijn wel beschikbaar via de Nationale Bank. Daaruit blijkt dat de belastbare winst van Electrabel met 48 pct steeg tot 1,2 miljard euro. Dat is vooral het gevolg van financiële meevallers bij dochterbedrijven. Dat schrijft De Morgen.

1 procent belasting
De energieproducent betaalt 12,5 miljoen euro winstbelasting, wat
neerkomt op een belastingtarief van 1,05 pct. Het normale tarief voor vennootschapsbelasting is 33,99 pct. Electrabel kon voor meer dan 1 miljard euro aan kosten uit dochterbedrijven aftrekken. Op de winst van de dochterbedrijven werd in het buitenland wel al belastingen betaald.

Prijsverhogingen
Electrabel verloor massaal klanten die overstapten naar goedkopere leveranciers. Dat verlies wordt ruimschoots gecompenseerd door prijsverhogingen.

Nucleaire taks
Electrabel betaalt daarnaast een taks op nucleaire stroomproductie van 212 miljoen euro, voor 98 miljoen euro aan specifieke
bedrijfstaksen en 390 miljoen euro btw. Electrabel mag de nucleaire taks wel fiscaal aftrekken. (Belga/EE)


Onze partners