Einde Belgische omzetdaling in zicht voor Delhaize

29/04/15 om 08:58 - Bijgewerkt om 19:13

Bron: Trends

Ondanks een verdere daling van de omzet en winst in België in het eerste kwartaal, heeft Delhaize alle vertrouwen in de toekomst. De retailer verwacht een omgekeerde beweging vanaf de tweede jaarhelft. Dat meldde Delhaize voorbeurs.

Einde Belgische omzetdaling in zicht voor Delhaize

© Belga

De omzet in België daalde met 2,4 procent tot 1,18 miljard euro. Delhaize verwijst naar "stakingen die gedurende verschillende maanden plaatsvonden" in verband met het reorganisatieplan, waarover eind februari een akkoord werd gesloten. Om de trend te keren, investeert Delhaize momenteel fors in prijzen, promoties en marketing.

Positieve verwachtingen

Die investeringen drukken de winst - er was in België meer dan een halvering van de onderliggende bedrijfswinst (tot 16 miljoen euro) -, maar ze lijken ook resultaat op te leveren. "We stelden een geleidelijke verbeterende trend vast in onze opbrengsten en marktaandeel", klinkt het. "We verwachten een verbetering van de omzetgroei en de winstgevendheid in de tweede helft van het jaar."

De volledige groep Delhaize boekte in het eerste kwartaal een omzet van 5,82 miljard euro. Aan actuele wisselkoersen is dat een stijging met 15,8 procent (opgeblazen door de gunstige dollar-eurokoers); de organische groei bedraagt 2,2 procent.

De nettowinst (groepsaandeel) ging fors achteruit, van 80 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar tot 28 miljoen euro nu. Dat heeft voor een groot deel te maken met het België-verhaal. Daarnaast speelden enkele andere zaken, zoals een verlies bij het ondertussen verkochte Bottom Dollar Food in de VS, eenmalige lasten, en een "juridische voorziening" in België. Over die voorziening wil Delhaize woensdag niets kwijt. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners