EDF Luminus vecht contract Electrabel aan: 'Geen gevaar voor stroomvoorziening'

11/12/14 om 04:27 - Bijgewerkt om 05:25

De grootste twee stroomproducenten van het land, Electrabel en EDF Luminus, voeren een harde strijd voor een contract met de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Het gaat om een contract voor de levering van tertiaire reserves. Dat zijn centrales die Elia inhuurt om in te zetten op kritieke momenten.

EDF Luminus vecht contract Electrabel aan: 'Geen gevaar voor stroomvoorziening'

De twee grootsten vechten het uit voor de rechtbank © BELGA

De Tijd en L'Echo brengen het nieuws.

Wie het contract binnenhaalt, krijgt een vaste vergoeding om de eenheden stand-by te houden, zodat ze binnen de vijftien minuten stroom kunnen leveren. Bij de aanbestedingsprocedure voor tertiaire reserves in 2015 ging Electrabel met het volledige contract lopen. Grote concurrent EDF Luminus betwist dat de toewijzing correct is verlopen en trok naar de rechtbank. Het elektriciteitsbedrijf begon een procedure bij de Brusselse rechtbank van koophandel, die volgens L'Echo opschortend is - dat wil zeggen door de juridische procedure wordt de overeenkomst voorlopig ongedaan gemaakt.

EDF Luminus ontkent echter dat de rechtszaak de bevoorradingszekerheid in gevaar kan brengen. Het bedrijf zegt dat het de reserves die het dit jaar al aan Elia aanbiedt ook na 1 januari tegen dezelfde voorwaarden wil blijven aanbieden.

De minister van Energie kan ook bij decreet opleggen dat de voorwaarden van 2014 behouden blijven.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners