Eddy Merckx Cycles krijgt vierde topman in drie jaar

Eddy Merckx bij de vestiging in Zellik © belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De fietsenmaker Eddy Merckx Cycles dook vorig jaar alweer zwaar in het rood. Bart Van Muylder, de rechterhand van eigenaar Jan Toye, wordt de vierde topman sinds 2014.

De vertrouweling van Jan Toye moet de boel rechttrekken. De bekende Vlaamse econoom Geert Noels wordt dan weer bestuurder in Diepensteyn, de familiale holding rond Jan Toye.

De NV Eddy Merckx Cycles blijft diep in het rood gaan. De volle dochter van de holding NV Diepensteyn boekte ook in haar jongste boekjaar (van september 2015 tot einde augustus 2016) slechte cijfers: een nettoverlies van bijna 6 miljoen euro. Het overgedragen verlies van de fietsenmaker klimt daarmee naar meer dan 17 miljoen euro.

Bovendien kreeg de onderneming begin deze maand een nieuwe topman: Bart Van Muylder. Hij wordt omschreven als de rechterarm en persoonlijke secretaris van Jan Toye. Een trouwe, loyale medewerker, die er al decennia werkt.

Met Bart Van Muylder komt de vierde topman in minder dan drie jaar aan het roer. Begin 2014 verliet CEO Kurt Moons de onderneming. Zijn opvolger werd Rob Beset. De Nederlander werd vorig najaar business development manager. De nieuwe CEO werd Tom Van Cauwenberghe, maar die verdween alweer eind februari. “Ik was al voorzitter van de raad van bestuur”, zegt Bart Van Muylder. “Nu word ik uitvoerend voorzitter. We zijn niet echt op zoek naar een nieuwe CEO. Maar het is duidelijk dat ik deze taak niet blijf doen. Ik heb al voldoende werk als gedelegeerd bestuurder bij Diepensteyn”.

‘Koken kost geld’

Bart Van Muylder nuanceert het nettoverlies van 6 miljoen euro. “De helft was het gevolg van een volledige afschrijving van een voormalig sponsorcontract. Dat was al stopgezet nog voor Diepensteyn in 2013 aandeelhouder werd. Het bedrijfsverlies bedroeg 2,9 miljoen euro: de helft daarvan is de afschrijving van onverkochte voorraden uit vorige boekjaren. Maar we moeten het niet verbloemen: de markt doet het slecht. Ook dit boekjaar zullen we nog geen winst maken”.

De omzet van de NV Eddy Merckx Cycles ging vorig jaar slechts licht vooruit, naar 8,8 miljoen euro. “Dat kwam door een omschakeling naar nieuwe leveranciers”, verklaart Bart Van Muylder. “We konden een aantal modellen tijdelijk niet leveren. Dat euvel is dit jaar van de baan, zodat we weer met een sterkere omzetgroei kunnen aanknopen”.

Maar ook voor het boekjaar 2016-2017 wordt nog geen winst verwacht. Eind augustus vorig jaar pompte Jan Toye nog eens 13,7 miljoen euro via een kapitaalverhoging in de NV Eddy Merckx Cycles. Zo niet zou de onderneming vandaag een negatief eigen vermogen hebben. “Koken kost geld. De fietsensector zit op zijn gat. Zeker de racefietsen. De algemene markt klapte met een kwart in elkaar”, zucht Jan Toye.

Vertrouwensman Geert Noels

De bekende econoom Geert Noels, een verwoed fietser, is bestuurder bij de NV Eddy Merckx Cycles sinds einde 2015. De gedelegeerd bestuurder van de NV Econopolis werd half februari bovendien bestuurder van Diepensteyn. De Vlaamse econoom is karig met commentaar. “Dit engagement heeft te maken met de persoon Jan Toye, en wederzijds respect en waarden die we delen.” Meer wil Noels niet kwijt.

Jan Toye geeft wat meer duiding. “Geert Noels is al enkele jaren de macro-economische adviseur van onze family office. Vandaar de stap naar een bestuurdersfunctie. Het is de bedoeling dat Geert Noels mee ons familiaal vermogen zal structureren, voor als ik er morgen niet meer ben. Geert Noels moet mee de toekomst omkaderen, met de nieuwe generatie Toye. Wat niet wil zeggen dat ik morgen weg ben.”

Jan Toye is 69 jaar. In de raad van bestuur van de NV Diepensteyn zitten vooral leden van de familie, en gedelegeerd bestuurder Bart Van Muylder. Diepensteyn is een vrij fors financieel vehikel, met in 2015 – de laatst neergelegde balans – een balanstotaal van 228 miljoen euro, en een eigen vermogen van 181 miljoen euro.

De voorbije decennia was Diepensteyn vooral bekend als aandeelhouder van de brouwerijen Palm (Vlaams-Brabant) en Rodenbach (West-Vlaanderen). Maar vorig jaar werd een meerderheidsbelang van 60 procent in de brouwerij verkocht aan de Nederlandse brouwer Bavaria, van de familie Swinkels. “De integratie verloopt heel goed”, zegt Jan Toye. “Swinkels is een fantastische familiale aandeelhouder. Dit jaar investeert Bavaria 7 miljoen euro in onze Belgische brouwerijen. En de volgende jaren is in een even groot investeringsritme voorzien. Onze brouwerij in Steenhuffel wordt uitgebreid, want de brouwerij in het Nederlandse Lieshout draait op volle capaciteit. Ook de verkoop van onze merken zit op het goede spoor”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content