Econocom houdt rekening met crisis

01/09/11 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:01

Bron: Trends

Econocom laat zijn verwachtingen ongewijzigd. Daarmee hoedt het zich voor een mogelijk tegenvallende tweede jaarhelft.

De vooruitzichten van Econocom verraden argwaan tegenover de conjunctuur. Econocom zette in de eerste jaarhelft 763,7 miljoen euro om, maar verwacht over het hele jaar een omzet van slechts 1,4 miljard. Dat is een ongerijmdheid in een branche waarin de tweede jaarhelft traditioneel belangrijker is dan de eerste.

Tenzij Econocom ervan uitgaat dat de tweede jaarhelft een stuk zwakker zal zijn, natuurlijk. Zelfs in het crisisjaar 2008 was de omzet in het tweede halfjaar groter dan in het eerste.

"Als we vooruitzichten geven, willen we die halen", repliceert financieel directeur Olivier Aldrin droogjes op die vraag. "Sinds deze zomer is er een onzeker economisch klimaat. Bovendien moeten we de overname van ECS nog helemaal verwerken. We voelen ons op ons gemak, maar we zien geen reden om onze voorspelling te wijzigen". "Het is bijna onmogelijk dat er in de volgende vier maanden niet enkele grote programma's in de wachtrij zullen worden geplaatst", verduidelijkt stichter-voorzitter Jean-Louis Bouchard.

CEO Bruno Lemaistre wijst er dan weer op dat Econocom de crisis van 2008 zeer goed is doorgekomen. Hij acht het risico dat banken de leasecontracten niet zouden herfinancieren kleiner dan toen. "Wat we nu zien is minder verontrustend en wij zijn veel beter voorbereid", zegt hij. Volgens Jean-Louis Bouchard herfinanciert Econocom nu ongeveer 40 procent van zijn leasecontracten bij Société Générale, de voormalige eigenaar van ECS.

"Vrij van bankschulden"

Econocom heeft alvast zijn eigen financieringsrisico ingedekt. De lening van 172 miljoen die Econocom aanging voor de overname van ECS is na acht maanden al aan de banken terugbetaald. In de plaats daarvan gaf de groep in mei een converteerbare obligatielening uit die netto 82 miljoen euro opbracht. De rest van het bedrag kon Econocom met eigen middelen terugbetalen, vooral door een verkleining van het werkkapitaal van ECS. Een geplande kapitaalverhoging werd afgeblazen. De converteerbare obligatielening loopt af in 2016.

Econocom herfinanciert al zijn leasingcontracten en betaalt zijn leveranciers pas als het zelf is betaald. ECS daarentegen was een filiaal van Société Générale en zat aan de bron voor financiering. Facturen werden betaald naargelang ze binnenkwamen. "Het werkkapitaal werd helemaal niet beheerd", vertelde financieel directeur Olivier Aldrin ons in maart.

"Eigenlijk kan je zeggen dat we nu geen bankschulden meer hebben", onderstreept Chantal De Vrieze. Econocom heeft wel nog de toezegging van vijf banken dat het alles samen 115 miljoen euro krediet kan opnemen. Bruno Lemaistre zei dat Econocom zich met acquisities zal versterken in zijn activiteiten van informaticabeheer. "Wij gaan niet concurreren met IBM of Capgemini. Wij zoeken expertise die ons zal onderscheiden en voor winst zal zorgen", zei hij. (BL)

Lees meer over:

Onze partners