Econocom groeit fors

04/09/15 om 08:38 - Bijgewerkt om 15:48

Bron: Trends

De omzet van de informaticadienstengroep Econocom groeide in het eerste semester met 15 procent tot 1,22 miljard euro. De nettowinst is zelfs gestegen met 36 procent.

Econocom groeit fors

Bruno Ronsse - Econocom © .

De fikse groei van 15 procent van Econocom is voor 13 procentpunten organisch. De vooruitgang is te zien in alle activiteiten en geografieën, volgens het management.

Technologiebeheer en -financiering, de traditionele activiteit van Econocom, groeide volledig organisch met 15 procent tot 567 miljoen euro. De divisie producten en oplossingen ging vooruit met 26 procent tot 211 miljoen euro, ook weer volledig organisch. De succesvolle lancering in Italië was een van de drijvers. De dienstendivisie groeide 9 procent tot 344 miljoen euro. Daar bedroeg de organische groei slechts 2 procent.

De omzet in de Benelux steeg met 14 procent tot 181 miljoen euro. Zwaargewicht Frankrijk (603 miljoen) en Noord-Europa groeiden met 17 procent, Zuid-Europa ging vooruit met 10 procent.

De hogere omzet vertaalde zich in een 35 procent hogere courante bedrijfswinst van 43,4 miljoen euro en een 36 procent hogere nettowinst van 20,4 miljoen. Econocom profiteert van lagere intrestlasten door de herfinanciering van een aantal leningen. De nettowinst per aandeel steeg 34 procent.

Opnieuw een acquisitie

De groep is bezig zijn hele bedrijfsactiviteit via acquisities te hervormen richting de cloud en de digitale economie. Daarvoor zet het tegen 2017 nog eens 150 à 200 miljoen euro opzij, terwijl het al tien overnames deed sinds de acquisitie van de infrastructuurdienstenbedrijf Osiatis met zijn 4600 medewerkers in 2013. In juli nam Econococom Synertrade over, dat in 2014 13 miljoen euro omzet haalde uit e-commerceoplossingen.

Die transacties hebben in grote lijnen allemaal hetzelfde doel: de uitbreiding van de traditionele kernactiviteiten van financiering en distributie van hardware naar een rol van bouwer en beheerder van cloudinfrastructuur en van aanleunende diensten zoals beveiliging, mobiliteit en ontwikkeling van portalen. "We bekijken nog andere potentiële acquisities in Frankrijk, Italië en Spanje", meldt de groep. Econocom wierf ook veertig extra verkopers aan in het eerste semester, een stijging van de verkoopstaf met 7 procent.

Econocom blijft bij zijn vooruitzichten en bij zijn plan om 3 miljard euro omzet en 150 miljoen bedrijfswinst te halen in 2017.

Lees meer over:

Onze partners