Duitse metaalsector sluit akkoord over loonstijging van 4,3 procent

In de week voor de onderhandelingen voerde de vakbond IG Metall 24 urenacties © Reuters

In het cao-conflict in de Duitse metaal- en electronica-industrie hebben de onderhandelaars in Stuttgart een akkoord bereikt. De lonen zullen vanaf april 2018 met ongeveer 4,3 procent stijgen.

Ook raakte bekend dat werknemers voortaan hun arbeidstijd voor de duur van 2 jaar kunnen verminderen tot 28 uren per week. In ruil krijgen de werkgevers ook speelruimte naar boven voor de arbeidstijd.

De ‘vier’ voor de komma doet pijn, zei Stefan Wolf, hoofd van werkgeversorganisatie Südwestmetall, na afloop van de onderhandelingen. Maar er is een lange looptijd van 27 maanden overeengekomen en dus is er planningszekerheid. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe cao zorgvuldig uitgebalanceerd is’, zei Wolf.

Roman Zitzelsberger, hoofd van vakbond IG Metall in Baden-Württemberg, zegt dat zijn syndicaat op essentiële punten resultaat heeft behaald. ‘We hebben als cao-partner in Baden-Württemberg het bewijs geleverd dat we belangrijke thema’s weloverwogen kunnen regelen.’

Belgische loonnorm

Beide onderhandelaars zeggen dat de oplossingen zeer complex zijn. ‘Dat is de moeilijkheid: de waanzinnige complexiteit van het hele systeem. Het is een opgave dat nu aan het publiek, de bedrijven en de werknemers uit te leggen’, zei Wolf.

De overeenkomst in Baden-Württemberg geldt als modelakkoord voor de ongeveer 3,9 miljoen werknemers van de metaal- en elektronica-industrie in heel Duitsland. Normaal gezien nemen de overige zes cao-gebieden de bepalingen van het modelakkoord over. De loonevolutie in Duitsland is ook van belang voor België. Ze bepaalt de mate waarin de Belgische lonen mogen stijgen, de zogenaamde loonnorm.

De voorbije week hield IG Metall her en der 24 urenacties. De eis was een loonstijging met 6 procent, terwijl de werkgevers van 2 procent vertrokken.

Partner Content