Duitse CEO vreest impact schuldencrisis

22/07/11 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Bron: Trends

Het ondernemersvertrouwen in Duitsland, de grootste economie van Europa, zakt in juli tot het laagste peil in negen maanden. Dat blijkt uit de Ifo-index.

Duitse CEO vreest impact schuldencrisis

© belga

De index, die gebaseerd is op een bevraging van 7.000 bedrijfsleiders door het Institut für Wirtschaftsforschung in München, zakt van 114,5 in juni tot 112,9 in juli. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een terugval tot 113,7 punten.

De schuldencrisis in de eurozone knabbelt aan het vertrouwen van de Duitse ondernemers. De peiling werd wel afgerond voor het resultaat van de Europese top van donderdag bekendraakte. De Europese regeringsleiders raakten het na een lange weg van onenigheid uiteindelijk eens over een tweede steunpakket ter waarde van 159 miljard dollar voor het noodlijdende Griekenland.

Hoewel ook het investeerdersvertrouwen eerder al een duik maakte, blijken de economische vooruitzichten voor Duitsland gunstig. Volgens de Bundesbank althans, die berekende dat een sterkere binnenlandse vraag de terugval van de export compenseert.

Ook Holger Sandte, chief economist bij WestLB Mellon Asset Management in Dusseldorf, behoudt het vertrouwen in een solide groei in het tweede en derde kwartaal. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat de schuldencrisis zal blijven wegen op de economische vooruitzichten van het land.

(bloomberg/BO)

Onze partners