Drastisch herstructureringsplan bij Alcatel-Lucent

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

CEO Michel Combes van Alcatel-Lucent heeft in Parijs een drastisch herstructureringsplan aangekondigd.

Op een persconferentie in Parijs wond de opvolger van Ben Verwaayen bij Alcatel-Lucent (ALU), Michel Combes, er geen doekjes om. ALU heeft in het verleden kansen gemist, complexiteit opgestapeld door zijn acquisities en te veel schuld vergaard. De groep pakte alles aan, er was onvoldoende focus en onvoldoende responsabilisering van het management. “Het Shift Plan zal dat veranderen,” beloofde Combes.

ALU wordt voortaan in twee groepen beheerd, elk met zijn eigen doelstellingen. De kerngroep zijn de groeimarkten waarin ALU het verschil kan maken. Het gaat om de internet protocol (IP) routers, de optische transmissie over land en onder zee, de draadloze IP-transmissie, netwerktoepassingen, integratiediensten in strategische industrieën, consulting en de commerciele en operationele telecommanagementsoftware. In die groep wil ALU in 2015 7 miljard euro omzet maken en een bedrijfswinstmarge van 12,5 procent maken.

De tweede groep is “toegang en andere”. Kostenbesparingen en cash genereren zijn hier de hoofddoelstellingen. Er is geen omzetdoelstelling, maar deze groep moet in 2015 wel meer dan 250 miljoen bedrijfskasstroom draaien.

Onder de noemer “toegang” vallen de VDSL- en fiber-to-the-home activiteiten, de mobiele en draadloze toegangsnetwerken, licenties en outsourcing. Onder “andere” zit de bedrijfscommunicatie en de activiteiten met de Amerikaanse overheid.

In LTE zal Alcatel zich focussen op zijn activiteiten in de VS, waar hun marktaandeel rond 50 procent draait, op China (via het oorspronkelijk ‘Belgische’ filiaal in Shanghai) en op Frankrijk.

De opdeling van het bedrijf in twee divisies met een verschillende doelstelling en dynamiek lijkt sterk op de aanpak van Eric Van Zele, toen hij enkele jaren geleden bij Barco begon.

Volgens woordvoerster Kathleen De Smedt van ALU in Antwerpen is het nog te vroeg om de effecten van het plan te voorspellen, maar zeker is alvast dat de Antwerpse activiteiten rond VDSL in de tweede groep vallen.

“We zullen daar voordeel halen uit de investeringsgolf in toegangsnetwerken die er aankomt op middellange termijn,” voorspelt De Smedt. Zij wijst er ook op dat 85 procent van de ALU-investeringen in onderzoek en ontwikkeling naar IP netwerking en ultra-breedband toegang zullen gaan. “Dat zijn twee domeinen waar we in België sterk staan”.

Te veel kosten Het eerste kwartaal van ALU illustreerde al het probleem van Combes: ALU groeide 4,2 procent in zijn networking & platforms divisie (84 procent van de omzet!), maar haalde zelfs dan nog een negatieve bedrijfswinstmarge van -3,9 procent. “We moeten onze kostenstructuur op het niveau van onze concurrenten brengen,” vindt Combes. Hij wil tegen eind 2015 één miljard euro aan vaste kosten schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content