Dieselgate: Volkswagen weigert minnelijke schikking met Belgische kmo

© belga

De Duitse autobouwer Volkswagen wil niet tegemoet komen aan het verzoek van een Belgische kmo om ‘besmette’ dieselwagens te vergoeden of te herstellen.

De Duitse autobouwer Volkswagen weigert een minnelijke schikking met een Belgische kmo die zijn dieselwagens met sjoemelsoftware niet verkocht krijgt tegen een degelijke prijs. Dat meldt de advocaat van de kmo, Geert Lenssens, na een verzoeningszitting maandag. Hij ziet geen andere mogelijkheid dan VW te dagvaarden.

Testcases

Er zijn twee testcases opgestart tegen de autobouwer, die vorig jaar toegaf te hebben gesjoemeld met software in wagens om de uitstoot – de zogenaamde emissiewaarde – in een testomgeving te beïnvloeden.

De zaak in naam van consumenten start op 16 maart, maar maandag stond al een kmo voor de rechter. Dat bedrijf stelde bij de vernieuwing van zijn wagenpark vast dat 20 sjoemeldiesels niet meer tegen een correcte prijs verkocht raken. “We vroegen Volkswagen om, ofwel de auto’s terug te nemen en de aankoopprijs uit te betalen, ofwel een herstelling uit te voeren. Maar in dat laatste geval moeten ze wel uitleggen welke gevolgen dat teweegbrengt voor het vermogen en verbruik van de wagens en eisen we een schadevergoeding”, verduidelijkt Lenssens uit. VW weigerde maandag uiteindelijk om een minnelijke schikking te treffen.

Stijlbreuk

“Dat is opmerkelijk, want een stijlbreuk met wat VW eerder verkondigde en wat het bedrijf in de VS doet. Daar streven ze duidelijk een minnelijke schikking na”, aldus de advocaat. “In Europa, waar nog verschillende wetgevingen per land bestaan, lijken ze een verdeel-en-heersstrategie toe te passen.”

Class action

Volgens Lenssens heeft een rechtszaak nochtans zeker kans op slagen. “De fout van VW staat vast, dat blijkt uit hun eigen bekentenis. We spreken dus nog enkel over het bepalen van de schade en het verband met de fout.” Lenssens ziet er een teken in dat de Belgische wet rond class action-zaken (groepsvorderingen) uit 2014 tekortschiet.

“Men zou die wet nog kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door individuele burgers, groepen of zelfs de overheid de mogelijkheid te geven een vordering in te stellen. Dat gebeurt onder meer al in Zweden. In ons land kan in de praktijk enkel Test-Aankoop een class action starten, wat toch wat veel gewicht op hun schouders legt.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content