'Dexia wist al eerder van geldproblemen'

11/10/11 om 19:28 - Bijgewerkt om 19:28

Bron: Trends

De Frans-Belgische bankgroep Dexia wist al veel eerder dat ze in acute liquiditeitsnood kon komen door de financiële crisis. Dat zegt de Vlaming Dirk Bruneel, van 2001 tot 2008 lid van het directiecomité, dinsdag in het Nederlandse NRC Handelsblad.

'Dexia wist al eerder van geldproblemen'

© belga

In de periode 2004-2005 werd het financieringsmodel van de Franse activiteiten doorgelicht in het directiecomité van Dexia. De groep kwam tot de conclusie dat als Dexia zijn dubbele AA rating zou verliezen, dat model geen stand kon houden, aldus Bruneel.

"Een kredietrating van AA- kon nog net, zo bleek uit de analyse. Maar als kredietbeoordelaars als Moody's en Standard & Poor's dat niveau verder zouden afwaarderen, moest het model herbekeken worden en zou de financiële groep niet meer in staat zijn om voldoende geld uit de markt te halen."

De conclusie werd getrokken drie jaar vóór de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte en Dexia voor de eerste keer in acute geldnood kwam. "Toen was er geen twijfel meer dat het model niet kon overleven", zegt Bruneel. "En toch heeft Pierre Mariani dat probleem niet aangepakt", luidt het.

Bruneel wijst op de onmiskenbare druk vanuit Parijs. "Politiek gezien heeft het bestuur de moed niet gehad om te zeggen: de financiering van de Franse activiteiten was het probleem."

Dexia Crédit Local de France stond onder Frans bancair toezicht en het is volgens Bruneel opmerkelijk dat ook deze toezichthouder niet heeft ingegrepen. "Wellicht omdat daardoor de Franse belangen zouden worden geschaad." (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners