Dexia: Wat blijft er over voor de aandeelhouder?

10/10/11 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Bron: Trends

Na de ontmanteling van Dexia blijft de aandeelhouder verweesd achter in de 'bad bank', of 'rest bank' volgens sommigen. Maar wat betekent dat nu voor de waarde van het aandeel? En hoe ziet de toekomst eruit?

Dexia: Wat blijft er over voor de aandeelhouder?

© belga

Wat blijft er over voor de kleine aandeelhouder van Dexia? Wat zit er met andere woorden nog in een Dexia- aandeel?
De aandeelhouders van Dexia blijven aandeelhouders in een ontmantelde groep, zonder Dexia Bank België (nationalisering in ruil voor 4 miljard euro), Dexia Crédit Local (zal verkocht worden aan Frankrijk) en Dexia BIL (wordt overgenomen door een Qatarese investeerder).

De groep bestaat daarna nog uit enkele activiteiten zoals Dexia Asset Management of het Turkse Denizbank, die waarschijnlijk ook verkocht zullen worden, en een portefeuille van 180 miljard euro kredieten. De helft daarvan wordt gegarandeerd door België, Frankrijk en Luxemburg, in ruil voor een vergoeding van 50 basispunten.

De aandeelhouders zullen wel delen in de meerwaarde die de Belgische Staat realiseert indien ze Dexia Bank België (DBB) verkoopt binnen de vijf jaar. Als de Belgische Staat DBB verkoopt binnen de 18 maanden gaat de meerwaarde integraal naar de aandeelhouders van Dexia. Als de verkoop later gebeurt, wordt 6,25% per halfjaar (sinds de nationalisering) afgetrokken van de meerwaarde.Als de Staat bijvoorbeeld na 2 jaar verkoopt, hebben de aandeelhouders recht op 75% van de meerwaarde (100% - 4 * 6,25%). Verkoopt de Staat DBB pas over meer dan vijf jaar, dan ontvangen de aandeelhouders niets.

Het aandeel sloot donderdag voor de schorsing op 0,84 eurocent. Kan het nog zakken?
Het aandeel kan inderdaad nog zakken. Los van het dumpeffect is het nog zeer onduidelijk welke activa in de groep blijven en welke activa genationaliseerd worden. Het is daarom zeer moeilijk om een waarde te kleven op het aandeel Dexia.

Wat gebeurt er met de obligaties van Dexia?
Net zoals bij de ontmanteling van de Fortis Groep. De obligaties uitgegeven door Dexia Bank België en Dexia Crédit Local gaan over naar de overheid. De obligaties uitgegeven door Dexia Groep blijven in de ontmantelde groep. De financiering van de ontmantelde groep wordt echter gedurende 10 jaar tot 90 miljard euro gegarandeerd door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid.

Mathias Nuttin

Lees meer over:

Onze partners