Dexia schrijft het verleden af voor 3,6 miljard euro

27/05/11 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Bron: Trends

Dexia versnelt de uitvoering van zijn met Europa overeengekomen herstructureringsplan. De bank schrijft de erfenis uit het verleden af en neemt daarvoor een provisie van 3,6 miljard euro ten laste van het tweede kwartaal.

Dexia schrijft het verleden af voor 3,6 miljard euro

© belga

Dexia maakte vrijdag bekend dat het een provisie van 3,6 miljard euro aanlegt. De helft van dit bedrag dient om de portefeuille Financial Products op marktwaarde te zetten en zo klaar te maken voor verkoop. Op die manier verkleint Dexia zijn blootstelling aan de Amerikaanse huizenmarkt en dus zijn risicoprofiel.

De verkoop zorgt er ook voor dat de staatsgaranties wegvallen, en daardoor kan Dexia zijn rendabiliteit verbeteren. Dexia-topman Pierre Mariani wil het wegvallen van de staatsgaranties ook gebruiken om "andere gesprekken te voeren met de Europese Commissie". Of dit betekent of hij bepaalde punten van het herstructureringsplan wil heronderhandelen, liet hij in het midden.

De andere helft van de provisie zal Dexia aanwenden om zijn grote obligatieportefeuille sneller te verkopen. Die portefeuille is op dit moment nog iets meer dan 100 miljard euro groot, en zorgt voor liquiditeitsproblemen omdat ze gefinancierd wordt door kredieten op korte termijn. Mariani zei dat de geplande desinvesteringen de nood aan kortetermijnfinanciering met 20 miljard euro drukken.

Door tabula rasa te maken met de erfenis uit het verleden wil Dexia vanaf het tweede halfjaar zijn winstmotor volop laten draaien zonder dat die resultaten telkens opnieuw bezwaard worden door de kosten van de schulden- en balansafbouw. "Ik wil dat de 33.000 medewerkers zich kunnen concentreren op de toekomst en op een sterk commercieel beleid", zei Mariani.

De kans dat Dexia zijn boekjaar 2011 in de rode cijfers afsluit, lijkt niettemin heel groot. Het lijkt onmogelijk om de 3,6 miljard euro verlies in een halfjaar uit te gommen, maar toch wou Dexia-topman Mariani zich niet aan voorspellingen wagen.

Hij beklemtoonde vooral de goede timing van de beslissing: "We hebben de voorbije jaren 2,3 miljard aan eigen vermogen gewonnen. Dat overschot gebruiken we nu om de herstructurering te versnellen. Onze Tier 1-kapitaalratio zal eventjes terugvallen tot 11,5 procent (tegen 13,4 procent eind vorig jaar), maar ik verwacht dat we eind 2011 al opnieuw boven 12 procent zitten. We gebruiken een kapitaaloverschot om onze balans op te kuisen."

Volgens Mariani is Dexia ook bestand tegen een eventuele haircut (schuldvermindering) op Griekse overheidsobligaties. Dexia heeft voor 3,5 miljard euro Grieks overheidspapier in portefeuille. Zelfs bij een haircut van 50 procent zou de Tier 1-kaptiaalratio niet onder 9 procent zakken, gaf Mariani aan. Het probleem is dat er in de markt al rekening wordt gehouden met een haircut van minimaal 70 procent.

P.C.

Vrijdagmorgen noteerde het aandeel Dexia om 10u32 - toen het tijdelijk werd opgeschort - op 2,51 euro. Na de hervatting klom het aandeel tegen de slotbel 4,80 procent hoger tot 2,55 euro.

Reactie Reynders
In een reactie verklaarde minister van Financiën Didier Reynders
vrijdag dat de Belgische regering - net als de Franse - het plan van Dexia steunt.

Lees meer over:

Onze partners