Dexia schrapt 385 banen in België

15/09/10 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

Bron: Trends

Bank-verzekeraar Dexia gaat in totaal 665 banen schrappen, waarvan 385 in ons land. Dat werd woensdag bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad.

Dexia schrapt 385 banen in België

© belga

De raad van bestuur van bank-verzekeraar Dexia was op vrijdag 10 september bijeengekomen om een stand van zaken toe te lichten, maar wilde toen niets kwijt over een mogelijke ontslagronde. Begin september circuleerde een mediabericht over 700 tot 800 banen die Dexia zou schrappen in ons land.

Uiteindelijk sneuvelen er in totaal 665 banen, waarvan ruim de helft (385) in ons land. De overige banen verdwijnen in Frankrijk (70), Luxemburg (140) en 70 elders wereldwijd.

De ontslagronde maakt deel uit van de reorganisatie- en besparingsmaatregelen die de directie woensdag heeft aangekondigd. Door die maatregelen wil de bank-verzekeraar 160 miljoen euro besparen.

De maatregelen hebben voornamelijk betrekking op de IT-functies, het aankoopbeleid en de marktactiviteiten. 55 procent van de besparingen heeft betrekking op de werkingskosten en is in de eerste plaats toegespitst op niet-commerciële functies, luidt het in een mededeling.

Dexia had zich evenwel voorgenomen tegen 2011 in totaal 600 miljoen euro te besparen. In 2009 werd al voor 360 miljoen bespaard ten koste van 1.500 banen. Rest er nog een bedrag van 80 miljoen.

Gedwongen ontslagen beperken

In een toelichting bij de besparingsmaatregelen liet de directie verstaan zo veel mogelijk gedwongen ontslagen te willen vermijden. Dat zou kunnen worden gerealiseerd via interne mobiliteit tussen de verschillende divisies van de groep. Volgens CEO Pierre Mariani komen er onder meer mogelijkheden bij de verzekeringspoot, omdat daar de vraag aantrekt.

Behalve het spoor van de interne mobiliteit blijven er nog de natuurlijke afvloeiingen, en de regeling van tijdskrediet voor personeelsleden vanaf 56 jaar. Over die laatste regeling bestaat al een cao (collectieve arbeidsovereenkomst binnen de groep). Brugpensioen is voor de werknemers van Dexia in België niet aan de orde.

Vakbonden ontgoocheld

De vakbonden reageren ontgoocheld op de aangekondigde ontslagronde, ook al sneuvelen er minder banen dan werd gevreesd. "385 ontslagen zijn er 385 te veel", zei Martine Lefevre van de liberale vakbond ACLVB. Ze stelde zich bovendien vragen bij het besparingscijfer dat circuleert. Volgens Lefevre heerst er onduidelijkheid over de 360 miljoen al gerealiseerde besparingen en de 512 miljoen aan gereduceerde uitgaven. De ACLVB wil meer duidelijkheid daarover vooraleer er kan worden ingestemd met het schrappen van honderden banen.

Elke Maes van de christelijk bond LBC verklaarde op zich te geloven in de interne mobiliteit die CEO Mariani voorstelt, "maar het is niet evident om dat tussen de verschillende filialen van Dexia te realiseren". Maes wijst daarbij op de loonverschillen tussen de bank- en verzekeringspoot. Die lopen op tot 30 procent. Ze vraagt zich bovendien af in hoeverre de interne mobiliteit op vrijwillige basis zal kunnen gebeuren.

Donderdag zijn er bijkomende ondernemingsraden gepland met de verschillende entiteiten van Dexia.

Lees meer over:

Onze partners