Dexia: 'run on the bank' loopt ten einde

10/10/11 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Bron: Trends

De klanten van Dexia lijken gerustgesteld nu er knopen zijn doorgehakt over de ontmanteling van de financiële groep. Er stroomt geen geld meer uit de filialen, blijkt uit een verklaring van woordvoerster Ulrike Pommée.

Dexia: 'run on the bank' loopt ten einde

© belga

Terwijl rekeninghouders vorige week dinsdag nog voor ongeveer 400 miljoen euro spaargeld weghaalden, ziet de bank nu een stabilisering. Op die manier komt er stilaan een einde aan de zogenaamde 'run on the bank'.

Als gevolg van de paniek over het lot van de Frans-Belgische bank kozen sommige Dexia-klanten vorige week namelijk eieren voor hun geld. "Op dinsdag haalden ze ongeveer 400 miljoen euro weg bij de bank, de dagen daarna was het wat minder", zegt Pommée. Na de communicatie van maandagmorgen ziet de bank een stabilisering, luidt het.

Maandag probeerde Dexia Bank België al per mail haar klanten gerust te stellen over de opsplitsing van de groep. "De verkoop aan de overheid is de hoogst mogelijke waarborg en zekerheid voor de tegoeden van al onze cliënten", luidde het. In de mail drukte Dexia haar klanten op het hart dat het gezonde bedrijfsmodel en de sterke kapitaalstructuur een optimale continuïteit blijven garanderen: "Het wordt een autonome, niet beursgenoteerde bank met AA+ aandeelhouderschap en zonder link naar de notering van het Dexia-aandeel op de beurs".

Ook vanuit de regering werd steeds benadrukt dat spaarders zich geen zorgen hoeven te maken. Minister van Financiën Reynders bracht het bestaan van een waarborg tot 100.000 euro (per persoon) in herinnering. Daarnaast gaf de regering ook een waarborg voor de continuïteit van de activiteiten. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners