Dexia lijdt verlies van 2,9 miljard euro

© BELGA

Restbank Dexia, sinds eind vorig jaar bijna volledig in handen van de Belgische en Franse staat, heeft over 2012 een verlies geleden van 2,9 miljard euro.

Het dieprode cijfer wordt vooral verklaard door verliezen op de verkoop van onderdelen en door de hoge financieringskost. In 2011 maakte de groep nog meer dan 11,6 miljard euro verlies.

Dexia spreekt in het persbericht zelf van een “scharnierjaar” in 2012. De restbank was vooral bezig met de uitvoering van haar geordend ontmantelingsplan, waarbij een aantal belangrijke activiteiten (onder meer de Turkse Denizbank, het Luxemburgse BIL, Dexia Asset Management,…) werden verkocht. Dat gebeurde echter met verlies: “de verkoop woog op de rentabiliteit”, illustreert gedelegeerd bestuurder Karel de Boeck.

Aan de andere kant kampt Dexia, goed voor een overblijvende balans van 250 miljard euro, nog steeds met hoge financieringskosten. Vooral in de eerste jaarhelft waren de marktvoorwaarden “lastig”, staat er in het persbericht, door de aanhoudende schuldencrisis in de eurozone.

Pas op het einde van het jaar was er een definitief akkoord met de Europese Commissie over de financieringswaarborgen vanwege de Belgische en Franse overheden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content