Dexia krijgt een 'bad bank' (video)

26/09/11 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Bron: Trends

De Dexia-groep wordt opgesplitst in een Belgisch en een Frans stuk. De rommelkredieten worden ondergebracht in een 'bad bank', waarvoor de Belgische en Franse overheid garant staan. Dat vernam Trends. + video Kanaal Z

Dexia krijgt een 'bad bank'  (video)

© Belga

Er circuleerden de voorbije dagen heel veel geruchten over de ontmanteling van Dexia. Uit goede bron verneemt Trends nu dat er een scenario voorligt dat voorziet in een opsplitsing van de Belgische en Franse activiteiten, de oprichting van een bad bank voor de rommelkredieten, en de verkoop van de Turkse Denizbank.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Dexia-dochter Crédit Local de France in een nieuw Frans vehikel met Banque Postale en Caisse de Dépôts et Consignations (CDC) wordt ondergebracht. De Franse staat wil immers de financiering van zijn lokale besturen veilig stellen. Dexia had het de voorbije weken, net als de meeste Franse banken, steeds moeilijker om zijn kortetermijnfinanciering op de geld- en interbankenmarkt rond te krijgen.

De afsplitsing van de Franse tak zou echter maar één deel van een veel omvattender plan zijn. Ook Dexia Bank België zou een aparte entiteit worden. De hamvraag is dan wie de portefeuille rommelkredieten (meer dan 100 miljard euro) voor zijn rekening neemt. De oplossing daarvoor moet van de oprichting van een 'bad bank' komen, waarvoor de Belgische en Franse overheid garant zouden staan. De Turkse bank van Dexia, Denizbank, zou verkocht worden.

Het is nog onduidelijk hoe dit project juridisch en financieel gerealiseerd wordt, en wat de gevolgen zijn voor de aandeelhouders van Dexia en de belastingbetaler. Veel zal afhangen van de manier waarop de opsplitsing gebeurt en de verdeling van activa en passiva. Hoe dan ook kan dit voor Dexia een stap naar een structurele oplossing zijn.

Patrick Claerhout

Lees meer over:

Onze partners