Dexia: 'Geen systeemrisico meer bij ontbinding groep binnen eurozone'

31/12/12 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Bron: Trends

De restbank heeft zelf tekst en uitleg gegeven bij de goedkeuring van de Europese Commissie voor het aangepaste ontmantelingsplan voor de groep.

Dexia: 'Geen systeemrisico meer bij ontbinding groep binnen eurozone'

© Reuters

De restbank Dexia heeft zelf tekst en uitleg gegeven bij de goedkeuring van de Europese Commissie voor het aangepaste ontmantelingsplan voor de groep.

Dexia spreekt in een persbericht van "een beslissende stap voor de groep Dexia".

"Hiermee wordt vermeden dat het systemische risico dat een onmiddellijke ontbinding van de groep binnen de eurozone met zich zou meebrengen, werkelijkheid zou worden".

Kapitaalverhoging

Dankzij de Europese goedkeuring kan de kapitaalverhoging met 5,5 miljard euro definitief doorgevoerd worden. Door die kapitaalverhoging zullen de overheden in de toekomst 94 procent van het kapitaal van Dexia controleren. De aandelen van de overige aandeelhouders worden zo goed als waardeloos.

Het groen licht van de Europese Commissie was ook nodig om "de driezijdige financieringswaarborg" vast te leggen. België, Frankrijk en Luxemburg kennen een herfinancieringswaarborg toe van maximaal 85 miljard euro.

Verkopen

Volgens het bijgestelde ontmantelingsplan zal Dexia de commerciële entiteiten verkopen "die in de nabije toekomst als verkoopbaar worden beschouwd". Daarbij horen onder meer de belangen van Dexia in Popular Banca Privada en in Sofaxis. Andere entiteiten worden in 'run-off' geplaatst: ze worden beheerd tot alle activa hun vervaldag bereikt hebben.

Ook zal de groep haar obligatieportefeuille versneld verkopen "als de marktomstandigheden verbeteren en verkoopkansen bieden".

Balans krimpt De hele operatie heeft grote gevolgen voor de balans van Dexia. Die zal tegen eind 2020 krimpen tot 150 miljard euro, tegen 384 miljard euro eind september 2012.

Het nettoresultaat van dit jaar en dat van 2013 zullen "de impact ondervinden van uitzonderlijke elementen, in het bijzonder de kosten verbonden aan de activiteitsverkopen, en zullen ook worden beïnvloed door verhoogde financieringskosten".

Verliezen tot 2018 Dexia liet eerder al weten dat het de komende jaren nog verliezen verwacht. De groep zou pas 2018 break-even draaien.

De restbank publiceert op 20 februari haar jaarresultaten 2012.

Lees meer over:

Onze partners