Dexia durft weer vooruit te kijken

© belga

Pierre Mariani ruilt steeds vaker de helm van puinruimer in voor de helm van bouwer. De topman van Dexia ontvouwt vandaag op de investor day hoe het “nieuwe” Dexia er in 2014 moet uitzien.

Definitief voorbij zijn de dagen dat Dexia zichzelf een wereldleider in de financiering van de lokale besturen noemde en grof geld verdiende door met geleend geld te speculeren op de financiële markten. De crisis blies dat businessmodel helemaal aan flarden.

Het nieuwe Dexia trekt de kaart van het retailbankieren. “Dexia 2014: een retailgroep met 10 miljoen klanten”, is de nieuwe slogan van de Belgisch-Franse grioep. Tegen 2014 moet het traditionele bankieren voor gezinnen en bedrijven goed zijn voor meer dan 60% van de inkomsten van Dexia, met de Turkse dochter DenizBank als speerpunt. DenizBank zou tegen 2014 ongeveer 30% van de groepswinst moeten opleveren. Tegen 2014 zal de helft van de werknemers van Dexia in Turkije werken. Andere kernactiviteiten blijven het bankieren voor lokale overheden in België en Frankrijk, en vermogensbeheer in België en Luxemburg. De speculatieve activiteiten op de financiële markten worden volledig afgebouwd.

De nieuwe strategie moet tegen 2014 een brutowinst van 1,8 miljard euro opleveren, tegenover 1,3 miljard euro in 2009. Dat is een groei van 7% per jaar, ook mogelijk dankzij efficiëntiewinsten en de dalende kostprijs voor de staatsgarantie waarvan Dexia gebruik maakte om financiering op lange termijn aan te trekken. Deze winstgevendheid moet Dexia opnieuw de mogelijkheid geven om vanaf 2012 een dividend uit te keren.

Intussen maakt Dexia verder werk van de opkuis van “de grootheidswaanzin van het verleden”, zoals voorzitter Jean-Luc Dehaene het ooit noemde. De speculatieve obligatieportefeuille wordt verder afgebouwd, net als de financieringsbehoefte op korte termijn, de achillespees van Dexia. “We hebben onze financiering op korte termijn al verlaagd tot 121 miljard euro, komende van 261 miljard in oktober 2018. Tegen eind 2014 mag dat nog maar 47 miljard of 11% van het balanstotaal zijn”, zegt Pierre Mariani.

Dexia zegt op schema te liggen met deze opkuis van het verleden, of van “de erfenis” zoals de groep dat zelf noemt. “Deze erfenis is nog niet opgelost, maar wel onder controle. Ook de portefeuille risicovolle effecten bij de Amerikaanse dochter FSA Financial Products is onder controle”, zegt Stefaan Decraene, hoofd van Dexia Bank België.

Het oude Dexia dat monsterwinsten boekte door te speculeren op de financiële markten is dus definitief begraven. Het nieuwe Dexia moet tevreden zijn met een rendement van 8 tot 11% op het eigen vermogen, maar die winstgevendheid zal een stuk duurzamer zijn. De nieuwe risico’s liggen in het feit dat zowat alle banken zich terug plooien op het traditionele bankieren, wat de marges onder druk kan zetten. En Turkije is een mooie groeimarkt, maar blijft toch iets risicovoller dan de mature Westerse markten.

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content