Dexia boekt recordverlies van 4 miljard euro

04/08/11 om 18:10 - Bijgewerkt om 18:10

Bron: Trends

De Belgisch-Franse bank-verzekeraar Dexia kijkt in het tweede kwartaal aan tegen een nettoverlies van 4,032 miljard euro.

Dexia boekt recordverlies van 4 miljard euro

© belga

Het miljardenverlies is in de eerste plaats een gevolg van het herstructureringsprogramma, waardoor Dexia voor miljarden activa ging afboeken in het tweede kwartaal.

Omgerekend kost de afbouwoperatie 3,567 miljard euro. Daar komt nog de bijdrage bij voor Griekenland, die de bank 338 miljoen euro (na belastingen) kostte, blijkt donderdag nabeurs. Dexia heeft nu voor 1,8 miljard euro Griekse obligaties in portefeuille, die voor eind 2020 vervallen.

Een groot deel van de geplande herstructurering is intussen gerealiseerd, luidt het bij de bank. Eind juli was al 94 procent (of 8,8 miljard dollar) verkocht van de portefeuille 'Financial Products' waarop een staatsgarantie geldt. Door de verkoop is het risicoprofiel van de bank aanzienlijk afgenomen en moet Dexia dus minder betalen voor de garantiestelling.

Ook het kredietprogramma is op 100 miljoen euro na (op een totaal van 15 miljard euro) eind juli volledig afgebouwd. De verkoop van de Turkse levensverzekeraar DenizEmeklilik zou tegen eind 2011 zijn afgerond.

De deposito's bij de bank stegen met 3 procent tegenover juni vorig jaar en de kredieten met 7 procent. Vooral in Turkije werd er een opmerkelijke groei opgetekend: +41 procent aan deposito's en +36 procent kredieten.

In een toelichting bij de kwartaalresultaten verklaarde topman Mariani dat Dexia verwacht vanaf het derde kwartaal opnieuw winst te zullen maken. Het tweede kwartaal omschreef Mariani als uitzonderlijk en atypisch door de versnelde afbouw van risicovolle activa.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners