'Dexia Bank komt in handen van Belgische staat'

07/10/11 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Bron: Trends

Volgens de vakbond LBC wordt Dexia Bank binnen de 72 uur overgeheveld naar de federale staat.

'Dexia Bank komt in handen van Belgische staat'

© belga

De christelijke bediendebond LBC en het liberale ACVLB hadden vrijdag een onderhoud met ontslagnemend premier Leterme. De socialistische BBTK- bediendebond was niet aanwezig.

Volgens Luc Soete van LBC heeft de premier tijdens het onderhoud het voornemen geuit om de nationalisering binnen de 72 uur af te ronden.

De vakbondsman wil evenwel niet gezegd hebben dat er een volledige nationalisering aankomt. "De staat wordt eigenaar van de goede Belgische delen van de bank, maar wil een management aanduiden voor de leiding," verduidelijkte hij. Dat zou het meest wenselijke scenario zijn met het oog op de tewerkstelling. De federale staat zou enkele jaren eigenaar blijven vooraleer andere aandeelhouders mogen participeren.

Overleg tussen de gewesten

Vrijdagnamiddag kwam er ook positief overleg tussen de gewesten en de federale regering, nadat het water tussen die twee partijen aanvankelijk te diep bleek. De gewesten verzetten zich oorspronkelijk tegen een eventuele nationalisering van Dexia Bank België. Ze hadden een tegenvoorstel gelanceerd dat draait rond een zelfstandige bank, waarbij de huidige Belgische aandeelhouders van Dexia (zoals de gewesten en gemeenten) een rol zouden kunnen blijven spelen.

Arco en Gemeentelijke Holding

Niet enkel de gewesten lagen eerder dwars, ook de andere aandeelhouders Arco en de Gemeentelijke Holding waren gekant tegen een nationalisering van de bank. Die laatsten vrezen bij een nationalisering van Dexia in de 'bad bank' - of 'rest bank' zoals minister Reynders het stelt - terecht te komen.

Vrijdagnamiddag luidden de Waalse gemeenten overigens de alarmbel over de toekomst van de Gemeentelijke Holding. Bij een mogelijk faillissement ervan ziet het er namelijk slecht uit voor de begroting van gemeenten, die via de uitkering van dividenden gefinancierd wordt door de Gemeentelijke Holding. De drie gewesten hebben hun waarborg aan de Holding onlangs opgetrokken tot 450 miljoen euro.

Raad van bestuur

De raad van bestuur bij Dexia die gepland was voor zaterdag werd in ieder geval geannuleerd en zal zondag plaatsvinden. Of de raad van bestuur in België of Frankrijk bijeenkomt, is op dit moment nog onduidelijk. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners