Dexia Bank België neemt een pak risico's mee

26/10/11 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Bron: Trends

De Belgische staat is de nieuwe eigenaar van Dexia Bank België. Maar wat heeft de overheid nu precies gekocht?

Dexia Bank België neemt een pak risico's mee

© belga

Uit de verkoopovereenkomst blijft alvast dat de financiering door de Belgische bank van de Franse Dexia-activiteiten in een eerste fase behouden blijft. Het zou gaan om 40 miljard euro aan Belgische deposito's die gebruikt worden om Dexia Crédit Local (dat zelf geen depositobasis heeft) te financieren. Dexia Bank België fungeerde de voorbije jaren als thesauriecentrum van de groep. Het is de bedoeling die intragroepfinanciering geleidelijk af te bouwen, maar de geldstroom zal pas volledig stilvallen als de Fransen zichzelf voldoende kunnen financieren.

Rommelkredieten

Van de historische obligatieportefeuille in afbouw van Dexia NV zit na de afsplitsing 20 miljard euro bij Dexia Bank België. Daarvan heeft 1,4 miljard het statuut van 'non investment grade', waardoor ze in de praktijk als rommelkredieten omschreven kunnen worden. Dexia Bank België bezit liefst 9 miljard aan overheidsobligaties uit de PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje).

Voor de verkoop van Dexia Bank België was de holding Dexia NV voor 21 miljard euro blootgesteld aan PIIGS-obligaties, na de verkoop is dat cijfer met 42 procent gezakt tot iets meer dan 12 miljard euro. Goed nieuws voor de Dexia-holding, maar misschien iets minder goed nieuws voor de kersverse staatsbank.

Zo is Dexia Bank België onder meer de 'gelukkige' eigenaar van 1,64 miljard euro aan Griekse overheidsobligaties. Dergelijke obligaties noteren momenteel op de markt tegen 40 procent van hun nominale waarde. De Europese politici willen de banken zover krijgen die obligaties tegen marktwaarde in hun boeken op te nemen, wat zou resulteren in aanzienlijke verliezen.

En Dexia Bank België neemt ook een fors pakket Italiaanse staatsobligaties mee: voor liefst 5,55 miljard euro, wat neerkomt op 40 procent van het Italiaanse overheidspapier dat de groep voorheen in portefeuille had.

Patrick Claerhout

Lees het volledig artikel over Dexia Bank België in Trends van donderdag 27 oktober.

Lees meer over:

Onze partners