Delhaize: vakbonden presenteren akkoorden aan personeel

Bij Delhaize werden in juni massale ontslagen en winkelsluitingen in het vooruitzicht gesteld © Belga

Bij warenhuisketen Delhaize worden zowel bij de arbeiders als bij de bedienden akkoorden die de vakbonden met de directie heeft gesloten, aan het personeel voorgelegd.

Het ontwerp van protocolakkoord wordt aan de arbeiders in de depots van Zellik, Ninove en Molenbeek uitgelegd. Er wordt nog niet meteen gestemd.

“We hebben afgesproken dat we de mensen een nachtje de tijd geven om de zaken te laten bezinken. Het gaat immers om een uitgebreid en redelijk technische tekst. Het is dus niet onlogisch om de mensen er even over te laten denken”, zegt Alains Spaens van de liberale bond ACLVB. Bij de arbeiders zijn geen ontslagen gepland, maar ze zouden wel moeten inleveren.

De inhoud van het ontwerpakkoord is nog niet bekend, want de bonden wilden de primeur laten aan het personeel. Pas woensdag zal er gestemd worden. Als er een meerderheid van 50 procent plus één wordt bereikt voor het ontwerp, ligt de weg naar een finaal akkoord open.

Bij de bedienden is er nog een langere weg te bewandelen. De bonden leggen het zaterdagochtend bereikte principeakkoord deze week voor aan de achterban. Pas vanaf 6 januari zal er dan verder onderhandeld worden. Voor de bedienden is de inzet groter. Delhaize kondigde in juni immers de intentie aan om 2.500 banen te schrappen en 14 winkels in eigen beheer te sluiten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content