Delhaize boekt verlies door problemen in Servië

07/08/14 om 08:45 - Bijgewerkt om 08:45

Supermarktketen Delhaize heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 45 miljoen euro, als gevolg van problemen in Servië. De groep kampt in het Balkanland met economische instabiliteit, negatieve economische groei en handelsdeflatie.

Delhaize boekt verlies door problemen in Servië

© belga

Omdat er op korte termijn geen verbetering wordt verwacht, boekt Delhaize nu een bijkomende waardevermindering van 151 miljoen euro.

Ook de Belgische tak heeft het moeilijk: de winstmarge van Delhaize staat onder druk en het marktaandeel is nog verder gedaald. Delhaize kondigde voor de zomervakantie al een herstructureringsprogramma aan voor België.

Niet verwacht

Analisten hadden het nettoverlies niet verwacht: ze gingen uit van een nettowinst van gemiddeld 95,7 miljoen euro. De onderliggende bedrijfswinst -los van eenmalige elementen- lag met 178 miljoen euro wel boven de verwachtingen.

Positief is ook dat de opbrengsten van de groep 0,5 procent hoger lagen dan in het tweede kwartaal van 2013. De omzet klokte af op 5,27 miljard euro. Vooral in de VS, de belangrijkste afzetmarkt van Delhaize, was er een stevige groei (+3,3 procent).

Stakingen

In België daalde de vergelijkbare omzet dan weer met 1,2 procent in het tweede kwartaal.

Delhaize verwijst hiervoor onder meer naar de stakingen in sommige winkels nadat de herstructurering in juni was bekendgemaakt.

Overname in Roemenië

In Zuidoost-Europa stegen de opbrengsten met 5,3 procent, dankzij Griekenland en Roemenië. Delhaize bevestigt het bericht uit de krant De Tijd dat het tegen eind dit jaar 20 extra Angst-winkels gaat overnemen in Roemenië.

De verwachtingen voor de rest van het boekjaar, die in maart werden bekendgemaakt, houden stand. Het bedrijf wil ook starten met de onderhandelingen over het aangekondigde transformatieplan in België. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners