‘De veilinghuizen hebben gelobbyd om cashgrens van 3.000 euro op te trekken’

© istock
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Mon Bernaerts, oprichter van het Kunstveilinghuis Bernaerts, in Z-Talk Goossens.

Bernaerts, maar ook andere veilinghuizen hebben de gevolgen ondervonden van de beperking van een cash-betaling door John Crombez in de regering Di Rupo. Om het zwarte geldcircuit in te dijken had die per transactie een maximum bedrag aan cash ingesteld van 3.000 euro. “We hebben ervaren dat Belgische kunstverzamelaars en handelaars van Belgische veilingen wegblijven en bijvoorbeeld naar Nederland of Duitsland trekken”, vertelt Mon Bernaerts.

Peter Bernaerts, zijn zoon, treedt hem bij: “Nederland en Duitsland hebben die cash-grens op 15.000 euro staan.” Mon Bernaerts: “Ik heb als voorzitter van de syndicale kamer van veilingzalen gelobbyd om dat bedrag terug op te trekken. We leven in Europa en dus moeten we een gelijk speelveld hebben. Op dit ogenblik vertrekt er heel wat kunst naar het buitenland en daar heeft de fiscus helemaal niets aan. Ik heb begrepen dat staatssecretaris voor Bestrijding van Fiscale Fraude Elke Sleurs de grens willen optrekken naar 7.500 euro, maar dat het nog niet in kannen en kruiken is.”

Kunstveilinghuis Bernaerts viert deze week zijn 40e verjaardag met een vieringveiling. Er gaan werken onder de hamer van onder meer Rubens, Picasso, Ensor en Magritte.

Vader en zoon Bernaerts zijn te gast in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content