Bert Lauwers

De stinkende wonden van Nyrstar

Bert Lauwers redacteur bij Trends

Om gezichtsverlies te vermijden en niet dezelfde weg op te gaan als Roland Junck, moeten de nieuwe CEO Bill Scotting en zijn team veel dieper snijden. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

Nyrstar jaagt beleggers de gordijnen in met zijn aankondiging dat het alweer vers geld nodig heeft, nauwelijks een dik jaar na een zware kapitaaloperatie van 600 miljoen euro. Hoeveel ditmaal vereist is, kan de metalen- en mijnbouwgroep nog niet zeggen, zo bleek uit een conferencecall over de derdekwartaalresultaten. Al gaat onder meer ABN Amro uit van een kapitaalverhoging van 250 miljoen euro.

De aankondiging leidde hoe dan ook tot de grootste koersdaling sinds Nyrstar in 2007 naar de beurs trok. Het aandeel noteerde eerder vandaag ruim een kwart lager en zorgde meteen voor een erg pijnlijke vuurdoop voor Bill Scotting, de nieuwe CEO van Nyrstar. “We moeten de lat hoger leggen”, zei Scotting tijdens zijn allereerste vragenuurtje.

Dat is een understatement dat kan tellen. Nyrstar gaat zwaar gebukt onder de loodzware erfenis van de vorige CEO, de Luxemburger Roland Junck. Die loodste Nyrstar resoluut de wereld van mijnbouw in. Een peperdure zet, die vooral heeft gemaakt dat het bedrijf nu een nettoschuldenberg van 841 miljoen euro torst.

De stinkende wonden van Nyrstar

En er zijn meer dreigende wolken. De forse daling van de zinkprijs weegt enorm. Bovendien kost een prestigeproject van Junck, de omvorming van de Australische site Port Pirie tot een hoogtechnologische metaalverwerkende fabriek, een pak meer dan eerder gemeld. In het licht van alle onheil, is het daarom – met alle respect voor de werknemers – ietwat bizar dat Nyrstar tijdens de conferencecall in eerste instantie hamerde op de verbeterde veiligheids- en gezondheidsresultaten.

Scotting heeft uiteraard recht op enig krediet. Hij is per slot van rekening nog maar acht weken aan de slag bij Nyrstar. En hoewel hij net als Junck een oudgediende is van de staalreus ArcelorMittal, is hij, in tegenstelling tot zijn illustere voorganger, wel een mijnbouwexpert. Toch moet de Britse Australiër zich vooral realiseren dat Nyrstar onder Junck vrijwel al zijn krediet heeft verspeeld en riskeert definitief in het verdomhoekje van de beleggers te belanden.

Scotting maakt _ het zou er nog aan mankeren _ natuurlijk al werk van de mijnbouwperikelen. Zo wordt de Mexicaanse mijn Campo Morado op zogenaamde care and maintenance gezet, wat gewoon betekent dat de productie stopt. Het investeringsprogramma in het Canadese Myra Falls wordt opgeschort. Maar om gezichtsverlies te vermijden en niet dezelfde weg op te gaan als Junck, moeten Scotting en zijn team veel dieper snijden. Het verleden heeft al te vaak aangetoond dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content