‘De fusiegroep BekaertDeslee Textiles wordt een leidende speler’

© belga

Bekaert Textiles neemt het West-Vlaamse familiebedrijf DesleeClama over. Dat hebben beide fabrikanten van matrasstoffen vandaag bekendgemaakt. De nieuwe groep zal BekaertDeslee Textiles heten.

Als de mededingingsautoriteiten de overname van DesleeClama door Bekaert Textiles goedkeuren, leidt Dirk Vandeplancke (49) straks BekaertDeslee Textiles, een internationale groep met 2600 medewerkers en twintig wereldwijde productievestigingen. De groep zal matrasstoffen produceren in alle continenten. De hoofdzetel van BekaertDeslee Textiles komt in Waregem.

Met de overname van DesleeClama neemt Bekaert Textiles een belangrijke speler over. “Dit is een groeiverhaal, samen zijn we performanter en krachtiger, om door te groeien als leidende speler”, zegt Dirk Vandeplancke. De topman ziet de wereldmarkt voor matrasstoffen jaarlijks groeien met 6 procent. “De groei wordt gedreven door de toename van de welvaart en het toenemende bewustzijn van het belang van slaapcomfort.”

Geen productie in eigen land

Bekaert Textiles, dat in 1892 werd opgericht door Ivo Bekaert, is sinds vorig jaar in handen van de Duitse familiale groep Haniel, die onder meer een minderheidsparticipatie in de Metro Group heeft. “Deze overname is een mooie uiting van de excellente relatie die we in korte tijd hebben opgebouwd met de nieuwe aandeelhouder”, stelt CEO Dirk Vandeplancke. “Zij onderschrijven volledig de strategie van Bekaert Textiles, ze zijn bereid het bedrijf verder uit te bouwen en daar middelen voor vrij te maken.”

Bekaert Textiles realiseerde in 2015 een omzet van ongeveer 230 miljoen euro. De groep stelt 1500 mensen tewerk en telt tien fabrieken in Europa, Azië, Amerika en Australië. In de hoofdzetel in Waregem werkt een honderdtal mensen voor de verkooporganisatie en de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling.

Kleine pilotfabriek in Zonnebeke

De voormalige concurrent DesleeClama is een familiebedrijf van de derde generatie met hoofdkantoor in het West-Vlaamse Zonnebeke. Het werd opgericht in 1928 en kreeg zijn huidige vorm na de acquisitie van Clama door Deslee Textiles in 2004. De familiale aandeelhouders Jos Deslee (48) en Hans Dewaele (49) hebben sinds 2002 de leiding van de groep in handen.

DesleeClama boekte in 2015 met 1100 medewerkers een omzet van 120 miljoen euro. Het familiebedrijf heeft tien fabrieken in Centraal- en Oost-Europa, de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika, China en Indonesië. De hoofdzetel in Zonnebeke telt 90 personeelsleden. In de loop van dit jaar verhuizen ze naar de vroegere Fagron-piramide in Waregem. Die verhuizing was al gepland en staat los van de overname door Bekaert Textiles.

“Naast verschillende ondersteunende diensten hebben we er ook ons Innovation & Design-center met kleine pilotfabriek. Daar ontwikkelen we niet alleen nieuwe producten, maar ook nieuwe machines en productieprocessen”, zegt Hans Dewaele. In het fusiebedrijf BekaertDeslee Textiles wordt hij als chief commercial officer lid van het managementteam. Jos Deslee wordt chief strategy officer.

“Deze overname is het samengaan van twee sterke bedrijven. Om er zeker van te zijn dat we elkaar versterken en de juiste beslissingen nemen, is het belangrijk dat de heren aan boord blijven en een actieve rol in de groep blijven spelen”, zegt Dirk Vandeplancke.

Gemengde gevoelens

Vandeplancke heeft niet meteen plannen om banen te schrappen in het productieapparaat. “Beide merken hebben zeker een toegevoegde waarde. Het is niet onze bedoeling zaken te schrappen die grote waarde hebben. Er is behoefte aan sterke productievestigingen. Om onze groeiplannen te realiseren, hebben we bijkomende capaciteit nodig.” Hans Dewaele sluit zich daarbij aan: “Er zullen zeker mensen van functie veranderen, maar de fusiegroep biedt meer kansen dan wanneer we beide alleen verder zouden gaan. Dit biedt een nieuw toekomstperspectief voor onze mensen.”

Bij het familiebedrijf DesleeClama leefde ook de ambitie en de droom om wereldmarktleider te worden. “We hebben deze mooie deal gesloten om die plannen te realiseren. De familiale aandeelhouders kunnen er tegen een heel mooie waarde uitstappen en het huidige management heeft interessante afspraken om mee voort te bouwen aan de nieuwe groep. Het is wel ergens met gemengde gevoelens. Het is niet zomaar een bladzijde omslaan, het is een boek dichtdoen en aan een nieuw boek beginnen”, vertelt Hans Dewaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content