Crowdlendingplatform Look&Fin haalt 3 miljoen vers kapitaal op

© istock

Look&Fin, de marktleider in crowdlending in België, heeft 3 miljoen euro kapitaal opgehaald. Daarmee wil de onderneming haar teams versterken en meer bedrijven warm maken voor crowdlending.

Crowdlending is een vorm van alternatieve financiering, die niet via de banken verloopt. Particulieren lenen rechtstreeks geld aan kmo’s die op zoek zijn naar groeifinanciering. Het contact verloopt via een crowdlendingplatform dat financieringsdossiers aanbiedt aan geïnteresseerde investeerders. In België is Look&Fin de grootste speler op deze markt.

Via Look&Fin haalden kmo’s dit jaar 8 miljoen euro financiering op. Sinds de oprichting van het platform vier jaar geleden staat de teller op 15 miljoen euro. “Er is veel interesse van investeerders voor crowdlending”, zegt Frédéric Lévy Morelle, de topman van Look&Fin. “Elke jaar verdriedubbelen de geleende bedragen. Gemiddeld wordt in enkele seconden 250.000 euro per onderneming toegekend. De uitdaging is de investeerders meer financieringsdossiers aan te bieden met behoud van de kredietkwaliteit.”

Om dat waar te maken, haalde Look&Fin zopas 3 miljoen euro vers kapitaal op. Dat geld zal vooral worden gebruikt om de teams te versterken. Het bedrijf werkte tot hiertoe met een minimum aan middelen en mensen. Het kapitaal bedroeg amper 300.000 euro en er waren acht personen in dienst. In de komende maanden gaat Look&Fin een twintigtal nieuwe mensen aanwerven. “Vooral commerciëlen die bedrijven moeten warm maken voor crowdlending, en analisten die de kwaliteit van de kredietdossiers bewaken”, aldus Lévy Morelle.

Leidinggevende positie versterken

Look&Fin vond de 3 miljoen euro vers kapitaal vooral bij familiale privé-investeerders, zowel in België als in Frankrijk. De onderneming is op beide markten als crowdlendingplatform actief. In België vertegenwoordigt Look&Fin meer dan 80 procent van de crowdlendingmarkt, in Frankrijk is ze het nummer drie.

“De bedoeling is om onze leidinggevende positie in België en Frankrijk te versterken”, zegt Lévy Morelle. “In België willen we meer bedrijfsdossiers uit Vlaanderen aantrekken, daar ligt nog een groot potentieel voor ons. In Frankrijk hebben onze twee grootste concurrenten meer middelen. Dankzij de kapitaalverhoging willen we sterker staan in de concurrentiestrijd.”

Tegen eind 2018 mikt Look&Fin op 150 miljoen euro financiering dat via zijn platform naar groeibedrijven is gestroomd. “De investeerders zijn er”, weet Lévy Morelle, “Zij hebben de voorbije jaren bij ons een gemiddeld rendement van 8,2 procent op jaarbasis gekregen. Daar kun je als belegger alleen van dromen”.

De investeerders die werken via het Look&Fin-platform zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Zwitserland. “Ook die gemeenschap van investeerders willen we versterken, omdat ze ons een voorsprong geeft op nieuwe spelers die de markt van crowdlending zouden willen betreden.”

Lévy Morelle verwacht de komende jaren een forse groeiversnelling in crowdlending: “Studies voorspellen dat crowdlending in 2020 goed zal zijn voor 90 miljard euro in Europa, waarvan 10 miljard in Frankrijk. Ons businessplan gaat uit van 30 miljoen euro opgehaalde financiering in 2017 en 120 miljoen euro in 2018. Het verhaal begint nu eigenlijk pas voor ons.” De onderneming wil eveneens tegen eind 2018 break-even draaien.

Crowdlending, het betere crowdfunding

Terwijl iedereen de mond vol heeft van crowdfunding, blijkt vooral crowdlending in opmars te zijn. Tussen die twee vormen van alternatieve financiering zijn belangrijke verschillen. “Crowdlending houdt minder risico’s in en er zijn minder kosten”, zegt Frédéric Lévy Morelle van Look&Fin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content