Comeos: ‘Handel in België verliest 4.000 banen in anderhalf jaar tijd’

© belga

Zowel wat de omzet als de tewerkstelling betreft, blijkt het laatste anderhalf jaar een slecht jaar geweest te zijn voor de handel in ons land. Dat berekende Comeos, de federatie van de Belgische handel en distributie.

Uit het driemaandelijkse conjunctuurrapport van Comeos blijkt dat de modesector in België vorig jaar 3,9 procent minder omzet boekte dan het jaar ervoor, de elektro moest 1,3 procent prijsgeven.

Hoewel het volume in de voedingsector met 0,8 procent licht toenam, zakte ook daar de omzet. “In de non-food noteren we een omzetdaling van 0,4 procent. Maar 2013 heeft ons geleerd dat je ook klappen kunt krijgen wanneer je meer verkoopt”, verduidelijkt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. Michel wijst daarbij op de winstmarges die onder druk komen te staan ‘omdat de kosten toenemen’. Behalve de loonkosten – ’20 procent hoger dan in de buurlanden’ – kampt de sector volgens Michel ook met fors oplopende huurprijzen (‘tot 68 procent hoger’). “Dat heeft gevolgen voor de sector en bij uitbreiding de hele economie,” luidt het.

Terwijl de kleinere supermarkten vorig jaar 4 procent marktaandeel moesten prijsgeven, pikten de discounters 4,5 procent marktaandeel in. Het gedrag van de consument kan een en ander verklaren, zo blijkt. ” De consument is bang voor de crisis, en koopt zeer voorzichtig en prijsbewust. Wat de consument niet nodig heeft, wordt voorlopig niet gekocht,” luidt de conclusie van de handelsfederatie.

Een terugval van de handel heeft ook gevolgen voor de tewerkstelling in België. Als gevolg van tegenvallende verkoopcijfers gingen er 2.685 banen verloren, berekende Comeos. “Dat is uniek voor de handel – zelfs na de crisis van 2008 slaagden we er nog in netto jobs te creëren. Nu zijn we op anderhalf jaar tijd bijna 4.000 banen kwijt.” (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content