Coca-Cola en PepsiCo kreunen onder sterke dollar: geen probleem voor Warren Buffett

© reuters

De frisdrankgiganten uit de grootste economie ter wereld lijden onder de sterke Amerikaanse dollar. De legendarische investeerder Warren Buffett maakt zich vooralsnog geen zorgen.

Het gaat niet goed met de frisdrankgiganten uit de grootste economie ter wereld. Dat is niet in de eerste plaats een gevolg van de zucht naar gezondere voedingsmiddelen van de Amerikaanse consument, maar wel van de sterkte van de dollar. De legendarische belegger Warren Buffett maakt zich vooralsnog geen zorgen.

Koolzuurhoudende frisdranken worden door wetenschappers beschouwd als ‘ongezond’. Ze dragen bij tot overgewicht, tandbederf en zitten vol met suiker.

Nu beweren ook sommige analisten dat wie een frisdrankenfabriek bezit, daar de negatieve financiële consequenties moet van dragen. Een logische reactie, want op 10 februari maakte Coca-Cola bekend dat zijn winst in het vierde kwartaal van vorig jaar met 55 procent is gedaald. De volgende dag bleek dat de grote rivaal PepsiCo het weliswaar beter, maar ook helemaal niet goed deed met een terugval van de winst met een kwart.

Dalende verkoop

Veel commentatoren verwijzen naar de dalende verkoop van koolzuurhoudende dranken in Noord-Amerika om de ellende van Coca-Cola en PepsiCo te verklaren. Amerikaanse consumenten zouden met name meer belangstelling tonen voor gezond eten en drinken, en bijgevolg minder frisdrank drinken.

Dat klopt gedeeltelijk, want de verkoop van het vlaggenschip ‘Cola’ is de afgelopen tien jaar gestaag gedaald. Maar er lonkt een tegenstrijdigheid, aangezien de verkoop van Coke in termen van volume vorig jaar is beginnen te stijgen. Die tegenstrijdigheid valt evenwel te verklaren door de toenemende populariteit van kleinere (en duurdere) blikjes.

Sterke dollar

Dan rest er wel degelijk een duidelijke verklaring voor de terugval van de winst: met name de Amerikaanse dollar. Net als veel andere Amerikaanse multinationals lijden Coca-Cola en PepsiCo onder de sterke dollar. Coke haalt namelijk niet minder dan 75% van zijn omzet buiten de Verenigde Staten. Voor PepsiCo bedraagt dat percentage 42%. Maar die export valt de laatste maanden flink tegen, aangezien andere valuta verzwakken ten opzichte van de dollar. De omzet is met andere woorden minder waard. Bovendien kampen De Amerikaanse frisdrankgiganten op hetzelfde moment met toenemende kosten door de stijgende koers van de dollar.

Slimme investering?

Maar de valuta-gerelateerde ellende en de krimpende markt voor koolzuurhoudende dranken buiten beschouwing gelaten, wordt de aankoop van Coca Cola- en Pepsi- aandelen door vele beleggers nog steeds beschouwd als een ‘slimme investering’. De wereldberoemde investeerder Warren Buffett is een van die beleggers

Buffett omschrijft de suikerhoudende industrie als een ‘dream business’, aangezien ze over het vermogen beschikt om verslavende producten te verkopen zonder vervelende regelgeving van overheidswege of een hoge belastingdruk waarmee de alcohol- en tabakindustrie mee af te rekenen krijgt.

Ter illustratie: Buffett bezit via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway nog steeds ongeveer 9 procent van de aandelen van Coca-Cola, ondanks de huidige problemen van het bedrijf. (The Economist/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content