Christian Jourquin: “Banenverlies bij Solvay Pharma was niet te vermijden”

© belga

Net een jaar na de verkoop van de farmatak Solvay Pharmaceuticals aan het Amerikaanse Abbott is Christian Jourquin, de CEO van de chemiegroep Solvay, ervan overtuigd dat hij de juiste beslissing heeft genomen.

De farmasector komt onder steeds zwaardere druk. Dat de nieuwe eigenaar Abbott heeft beslist om duizenden banen te schrappen bij het vroegere Solvay Pharma, verrast Jourquin niet, en was volgens hem ook niet te vermijden.

“Indien wij farma hadden gehouden, dan waren ook wij verplicht geweest om maatregelen te nemen”, zegt Jourquin. Abbott, dat de farmatak van Solvay had gekocht voor 4,5 miljard euro in contanten, kondigde vorige week aan 3000 banen te schrappen. Het Amerikaanse farmabedrijf volgt daarmee de trend in de farmasector, die onder zware druk staat door een aanzwellend tekort aan nieuwe geneesmiddelen, striktere eisen van goedkeuringsautoriteiten, druk op nationale gezondheidsbudgetten en de concurrentie van generische geneesmiddelen.
De grote meerderheid van die 3000 jobs verdwijnt in afdelingen die toebehoorden aan Solvay. De impact van de operatie op de Belgische werknemers is voorlopig nog onduidelijk.

“Ik voel mee met de mensen die getroffen zijn. Er is ook persoonlijk verdriet, want een van de fabrieken die geraakt is, is de plaats waar ik zelf tien jaar heb gewerkt”, zegt Jourquin. De CEO verwijst daarmee naar de Nederlandse fabriek in Weesp. Daar verdwijnen naar verwachting ruim 500 banen. In Weesp had Solvay ook een productiefaciliteit voor griepvaccins.

Jourquin wijst erop dat Abbott met de afslankingsoperatie niet over een nacht ijs is gegaan. “Ze hebben Solvay Pharma ruim een jaar bestudeerd. Ze hadden ook altijd gezegd dat er maatregelen zouden komen”, stelt Jourquin. “En hoe pijnlijk dit ook is, voor diegenen die blijven, denk ik dat Abbott een goede toekomst biedt.”

Ook Werner Cautreels, de voormalige CEO van Solvay Pharma, betreurt het banenverlies bij het bedrijf dat hij leidde van 2005 tot na de verkoop aan Abbott. Maar ook Cautreels zegt niet verrast te zijn door de zware herstructurering. “Het is een volledig logische businessbeslissing, waar ik helemaal achter sta”, zegt Cautreels, die nu het Amerikaanse biotechbedrijf Selecta Biosciences leidt.
Solvay zelf liet, nauwelijks enkele dagen na de aankondiging van het banenverlies door Abbott, weten wereldwijd 800 banen te willen snoeien, waarvan 150 à 160 in België.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content