Chinese overnemer Volvo wil productie in Gent behouden

De Chinese overnemer van Volvo wil de productie binnen enkele jaren verdubbelen van 300.000 naar 600.000 wagens, vooral met het oog op de afzet in China. Geely maakte afgelopen weekend bekend dat het van plan is de productie in België te behouden.

Geely is de grootste privé-automaker van China, met een productie van 300.000 wagens. Voor de Volvo-verkoop in eigen land heeft Geely de bouw van een nieuwe fabriek in China aangekondigd. De productie in Gent en Göteborg blijft behouden.

Li Shufu, de voorzitter van de Chinese automaker Geely heeft tijdens een persconferentie over de aankoop van Volvo Cars met beeldspraak nog eens duidelijk gemaakt dat Geely van plan is de bestaande fabrieken in Zweden en België te behouden.

“Hart van de tijger ligt in Zweden en België”

“Ik zie Volvo als een tijger, die thuishoort in de jungle en niet opgesloten moet worden in een zoo”, luidde het in het Mandarijns. “Het hart van de tijger ligt in Zweden en België (waar de belangrijkste fabrieken van Volvo gevestigd zijn). De klauwen zouden over heel de wereld moeten reiken.”

Geely betaalt 1,8 miljard dollar (zowat 1,3 miljard euro) om Volvo Cars over te nemen van de huidige eigenaar, het Amerikaanse Ford.

Volvo bouwde vorig jaar 334.808 wagens, 11 pct minder dan in 2008 en 27 pct minder dan de piek van 460.000 in 2007. Dit jaar plant Volvo de productie van 390.000 wagens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content