Chinese contracten voor Oostendse haven

© belga

Vlaams minister-president Kris Peeters en de haven van Oostende ondertekenden in Peking een samenwerkingsakkoord met de China Development Bank om van Oostende een uitvalsbasis te maken voor Chinese producenten van zonne- en windenergie.

De haven van Oostende staat voor een grondige facelift. Nadat de raad van bestuur vorige week groen licht heeft gegeven, is het de bedoeling om van Oostende een Energy Port te maken.

Oostende wil zich tot een gespecialiseerde hub ontpoppen, een platform voor innovatie, logistiek en assemblage van alle mogelijke vormen van hernieuwbare energie die op ons af komen.

Met het oog op de financiering van Belgische en Engelse miljardenprojecten in windenergie ondertekenden minister-president Kris Peeters, sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte in zijn hoedanigheid van voorzitter van het havenbestuur, KBC, Dexia, Gimv en Rent-A-Port vandaag in Peking een voorakkoord met de China Development Bank (CDB). De officiële aankondiging van het voorakkoord tot samenwerking valt samen met de ‘Vlaamse week’ in het Belgische Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Sjanghai.

Dankzij lage productiekosten en de focus van Peking op groene energie tekent China al voor de helft van de globale productiecapaciteit in zonnecellen; het land investeerde 34,6 miljard dollar in windenergie, het tot nu hoogste bedrag in de wereld.

Via China Development Bank hoopt Vande Lanotte belangrijke spelers, zoals de staatsmastodont CCCC (China Communications and Construction Company), naar Oostende te halen.
De op stapel staande investeringen voor offshorewindturbines in de Noordzee worden geraamd op minstens 150 miljard euro, wat neerkomt op achtduizend windmolens – alleen al voor de Britse projecten. Op de Thornton Bank zou na de eerste zes turbines van vijf megawatt plaats zijn voor 400 molens.

Nieuwe bedrijfsterreinen

Johan Vande Lanotte heeft het over het creëren van een cluster van bedrijven die actief zijn in wind- en zonne-energie en in biomassa. Zowel op zee (off shore) als aan wal (on shore). “We willen ze bovendien met een moderne infrastructuur aanporren tot innovatie en basisonderzoek.

Energy Port brengt alle industriële en maritieme privéspelers samen in één commerciële vennootschap om samen een gespecialiseerde terminal uit te baten op 20 hectare bedrijfsterreinen in de voorhaven.

Niewe banen

Los van het aantal nieuwe jobs voor de hub, kan het aantal banen voor de uitbaters en de onderhoudsploegen van de Belgische windparken over vijf jaar oplopen tot een honderdtal.
De vier industriezones Plassendale in de achterhaven moeten distributiebedrijven van energiegoederen kunnen aantrekken en meer productiebedrijven van duurzame energie.

In Peking werd donderdagmorgen alvast beslist om een haalbaarheidsstudie te maken voor een nieuw logistiek centrum waarin onderdelen van installaties voor hernieuwbare energie afkomstig uit China gesorteerd, herverpakt en verstuurd kunnen worden naar klanten in Europa.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content