China lanceert nieuw offensief tegen Europese industrie

© reuters

China voert een nieuw offensief tegen zogenaamde dumpingpraktijken van Europese bedrijven. Ditmaal is de chemiesector aan de beurt. Dat meldt de Franse financiële krant Les Echos

China voert een nieuw offensief tegen zogenaamde dumpingpraktijken van Europese bedrijven. Ditmaal is de chemiesector aan de beurt. Dat meldt de Franse financiële krant Les Echos.

China heeft enkele dagen geleden bij de Europese Commissie een nieuwe procedure wegens dumping – verkoop met verlies – aangekondigd. Ditmaal is de procedure gericht tegen bepaalde chemiebedrijven, waaronder het Belgische Solvay.

China zou de verkoop van chloorderivaten – in het bijzonder perchloorethyleen en tetrachloorethyleen – ter discussie stellen. Volgens Les Echos is China van plan een soortgelijke anti-dumpingprocedure op te starten tegen de Verenigde Staten.

Het is intussen de tweede antidumpingprocedure in minder dan twee weken tijd die Peking heeft opgestart tegen de Europese industrie. Een eerste procedure loopt tegen de verkoop van bepaalde naadloze buizen, waarbij het Franse staalbedrijf Vallourec betrokken is.

De Franse krant wijst erop dat het dubbele Chinese offensief volgt op de beslissing van Brussel om hoge invoerrechten – gemiddeld 47 procent – te heffen op de import van Chinese zonnepanelen. De Commissie kondigde ook aan dat het een onderzoek zou voeren naar de fabrikanten van de Chinese telefooncentrales Huawei en ZTE, die er eveneens van verdacht worden te verkopen met verlies.

Afgelopen vrijdag had de Chinese premier Li Keqiang kritiek geuit op de Europese maatregelen, die volgens hem ‘niet alleen ernstige schade aan de industrie, het bedrijfsleven en de werkgelegenheid in China zouden berokkenen, maar bovendien nadelig kunnen zijn voor de consumenten in Europa’.

Bepaalde Europese landen beginnen zich zorgen te maken over de toenemende spanningen tussen China en Europa. Met name de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet al duidelijk verstaan een conflict over zonnepanelen te willen voorkomen.

Volgens verschillende bronnen bij de Franse krant zouden minstens 12 van de 27 landen van de Europese Unie gekant zijn tegen een invoerheffing op Chinese zonnepanelen. De stem van de afzonderlijke lidstaten blijft evenwel louter adviserend, waardoor de kans groot is dat de Europese Commissie uiteindelijk toch beslist om invoerrechten te heffen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content