CEO van ING België stapt over naar bouwbedrijf Besix

© belga

Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, verlaat eind februari de bank die in volle herstructurering is. Hij wordt topman bij het bouwbedrijf Besix, zo meldt ING België.

Vandenberghe werkt al meer dan dertig jaar voor ING (en voorloper Bank Brussel Lambert). Hij is CEO sinds mei 2013. “Ik vertrek met een gerust hart, want ik weet dat ik ING in goede handen achterlaat”, stelt hij in een persbericht van ING België. Hij blijft tot CEO tot 28 februari.

Bank in herstructurering

ING België zit in volle herstructurering. Er staan de komende jaren tot 3.500 banen op het spel, waarvan maximaal 1.700 naakte ontslagen. De directie wil ook ING en het filiaal Record Bank samenvoegen, waarbij 600 van de 1.250 agentschappen van het gezamenlijke net dreigen te verdwijnen. Eerder deze week schortten de vakbonden nog de onderhandelingen over de herstructurering op.

“De opvolger van Rik Vandenberghe als CEO van ING België zal binnen afzienbare tijd aangekondigd worden en is afhankelijk van goedkeuring door de toezichthouder”, zo staat in het persbericht .

Vandenberghe stapt over naar het bouwbedrijf Besix, waar hij Johan Beerlandt zal opvolgen. Deze laatste maakte vorig jaar bekend dat hij een opvolger zocht. Beerlandt wordt voorzitter van de raad van bestuur. Beerlandt werkt al 42 jaar bij Besix, waarvan 12 jaar als CEO. In april vorig jaar liet hij weten dat hij een opvolger zocht. Beerlandt blijft bij het bouwbedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

De naam van Rik Vandenberghe als nieuwe CEO van Besix komt niet helemaal uit de lucht gevallen. Hij was in 2004 bijvoorbeeld financieel raadgever in het kader van de management buy-out van het bedrijf.

Vakbonden: “Vertrek jaagt schokgolf door de bank”

De vakbonden werden kort voor de publicatie van het persbericht op de hoogte gebracht over het vertrek van Vandenberghe naar bouwgroep Besix. “We wachten verdere informatie af”, zegt Dedeyne. “Dit is een heel gevoelig dossier.”

Jean-Michel Cappoen van de Franstalige bediendebond Setca noemt het vertrek “een verrassing” en “zeker niet van die aard dat het de werknemers zal geruststellen”.

Cappoen kijkt vooral uit naar wie de vervanger zal zijn. “We riskeren uiteraard een crisismanager te krijgen die we niet kennen, wat de onderhandelingen nog moeilijker zal maken.” Maar Vandenberghe leek volgens de socialistische vakbondsman geen onderhandelingsmandaat te hebben. “De beslissingen kwamen rechtstreeks van de algemene directie van de groep.”

De vakbonden hebben het sociaal overleg over de herstructurering bij de bank eerder deze week opgeschort, omdat de directie volgens hen negatief antwoordde op alle tegenvoorstellen die de bonden hadden geformuleerd. Maandag en dinsdag organiseren de vakbonden personeelsvergaderingen.

Partner Content