CEO trekt minimumloon op naar 70.000 dollar (en neemt zelf het minimumloon)

Dan Price, in een bedrijfsvideo van Gravity Payments © /
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Dan Price, 30, oprichter en CEO van het bedrijf Gravity Payments, zal de komende drie jaar het minimumjaarloon voor zijn 120 werknemers optrekken naar 70.000 dollar (65.700 euro). Hij vermindert zijn eigen vergoeding van bijna 1 milljoen naar dat minimum van 70.000.

Voor de ingreep bedroeg het gemiddelde jaarloon in het bedrijf, dat opereert vanuit de Amerikaanse stad Seattle en gespecialiseerd is in creditcardbetalingen, 48.000 dollar (45.000 euro). Sommige werknemers zullen in de komende jaren meer dan het dubbele gaan verdienen.

Dan Price kreeg het idee, vertelt hij in The New York Times, nadat hij een artikel over geluk had gelezen. Daarin stond dat 75.000 dollar een soort keerpunt vormt. Voor mensen die daar een stuk onderzitten, maakt extra geld veel uit. Zij komen in moeilijkheden bij onverwachte medische kosten, bij grote onderwijskosten voor kinderen of bij een scheiding. Maar wie meer verdient dan 70-75.000 dollar verbetert niet echt nog de emotionele kwaliteit van het leven. Met die 70-75.000 dollar is de Amerikaanse droom uitvoerbaar, een eigen huis, goede scholing voor de kinderen, een auto. Wat daar bovenop komt, voegt nog wel welvaart toe maar niet langer welzijn.

15 dollar per uur

Price wil, zegt hij, zich niet mengen in het huidige debat in de VS over het minimumloon (met bvb. werknemers in de fastfoodsector die actie voeren voor een 15 dollar uurloon, een verdubbeling van het minimumloon in hun sector). Maar hij leerde wel uit gesprekken hoe moeilijk het kan zijn om met 40.000 dollar rond te komen. Hij vindt dat de loonkloof in de VS, waar CEO’s volgens sommige schattingen 300 keer het gemiddelde loon van hun werknemers verdienen, moeilijk te verdedigen is. “De marktprijs voor mij als CEO is belachelijk, absurd. Er is niets in de markt dat me als kapitalist aanzet op dit te doen.” En met dit bedoelt hij: herverdeling.

Terwijl hijzelf, zegt hij, geen extravagante behoeften heeft. Hij geeft geld uit aan snowboarden, hij betaalt de drankrekening als hij met vrienden uitgaat, en hij rijdt in een 12 jaar oude auto die hij ooit in ruil verkreeg.

Hij vroeg zich lang af wat hij kon terugdoen met al het geld dat hij verdiende, en hij kwam uit bij dat drastisch verhoogde minimumloon.

Bedrijfswinst

Het vergde rekenwerk om de loonsverhogingen mogelijk te maken zonder ze te moeten doorrekenen aan de klanten, aldus Price. Hij brengt een groot deel van zijn vroegere loon in, en 75 tot 80 procent van de naar verwachting 2,2 miljoen dollar bedrijfswinst.

Als het een publiciteitsstunt is, zo schrijft The New York Times, dan toch een dure.

Gravity Payments, dat in 2014 6,5 miljard creditcardtransacties verzorgde voor 12.000 bedrijven, werd in 2004 door de toen 19-jarige Price opgericht. Het bedrijf is erop gericht de kosten verbonden aan creditcardtransacties voor kleinere bedrijven te drukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content