CEO Marc Raisière: ‘België betaalde iets te veel voor Belfius’

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

België heeft iets te veel betaald voor de overname van Belfius in oktober 2011. Dat geeft nu ook Marc Raisière, de CEO van Belfius, toe.

Raisière deed zijn uitspraken deze middag tijdens een Trends Lunch. “De Belgische staat betaalde wellicht iets te veel toen ze in oktober 2011 4 miljard euro op tafel legde voor Belfius (het toenmalige Dexia Bank België, nvdr)”, zei Marc Raisière, die sinds 1 januari CEO van Belfius is. “Volgens onze berekeningen bedroeg de netto-actiefwaarde 3,3 miljard euro op het einde van 2011”.

Eerder hadden al economen becijferd dat de Belgische staat te veel geld op tafel had gelegd om Belfius uit de noodlijdende Dexia-groep te halen. Het is de eerste keer dat een topman van Belfius dat bevestigt.

“Maar het is niet omdat er iets te veel betaald is, dat Belfius een slechte investering is gebleken”, beklemtoonde Raisière, “Eind vorig jaar was de netto-actiefwaarde al gestegen tot 6,6 miljard euro. Bovendien heeft de bank in 2012 en 2013, op een moment dat veel andere banken het lieten afweten, 20 miljard euro geïnvesteerd in de Belgische economie.” Ook de komende jaren wil Belfius 10 miljard euro per jaar blijven investeren in de Belgische economie.

Dat Belfius zijn eigen vermogen kon verdubbelen, dankt het vooral aan de tactische afbouw van de obligatieportefeuille die de bank erfde van Dexia. Daardoor daalden de latente minwaardes op die portefeuille met 2,4 miljard euro. Raisière maakte deze middag bekend dat de afbouw van die erfenisportefeuille onverminderd voortgaat, ook al gaat dat gepaard met verliezen. “Ik droom ervan de erfenisportefeuille tegen eind dit jaar onder 10 miljard euro te zien dalen”, zei Raisière. Eind 2013 was die portefeuille nog 12,4 miljard euro groot.

Belfius publiceerde vorig jaar een nettowinst van 445 miljoen euro, na 63 miljoen euro verlies op de erfenisportefeuille. Het recurrente operationeel resultaat bedroeg 400 miljoen euro, en dat moet omhoog naar 500 miljoen euro in 2016. “Ik focus volledig op dit operationeel resultaat, dat voortkomt uit de commerciële activiteiten”, zei Raisière. “Winst halen uit de financiële markten is gemakkelijk. Op onze verzekeringsportefeuille bijvoorbeeld zit momenteel voor 1,4 miljard euro meerwaarde.”

Operationeel beter presteren betekent dat Dexia de commerciële inkomsten moet verhogen en de kosten drukken. Raisière wil dat de gemiddelde Belfius-bankklant tegen 2016 vijf bank- of verzekeringsproducten bezit, tegen 2,2 op dit moment. Klantentevredenheid wordt de belangrijkste parameter voor het functioneren van de organisatie en haar werknemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content