Cashmachine Telenet draait op volle toeren

© belga

Een lucratief voetbalcontract en hogere prijzen zullen de winstmarge van Telenet ook voor de rest van dit jaar op peil houden. Telenet kan nog ongeveer een miljard euro belastingvrij uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Belgacom en Telenet verwachten beiden een weerslag van het voetbalcontract op hun resultaten. De Brusselaars hopen de schade te beperken door andere, “verrassende” aanbiedingen, zoals Didier Bellens dat noemde. In Mechelen zien ze de aanvragen voor het nieuwe “Sporting Telenet” toestromen. De omzetgroeiverwachting is een half procent opgetrokken in de richting van 6 procent. “Het effect van het voetbal gaan we vooral in het vierde kwartaal zien en iets minder in het derde kwartaal. Maar het begint nu op kruissnelheid te komen en we zijn zeer tevreden over de verkoopsresultaten”, zei financieel directeur Renaat Berckmoes bij de voorstelling van de kwartaalresultaten vorige week.

Maar er is nog iets anders dat de drukte in de call centers van Telenet dit weekend zodanig opvoerde dat de home page een waarschuwing liet zien: de prijsverhoging met 1,19 euro per maand voor ongeveer 60 procent van de abonnees vanaf 16 augustus en vanaf oktober de bijkomende gereguleerde tariefverhoging voor de analoge kabelabonnees met maximum 0,8 euro, waarvan 25 cent voor auteursrechten. Ook de prijzen van installaties zijn volgens de gebruikersorganisatie TIK opgetrokken. Volgens Telenet gaat het om indexaanpassingen, die zelfs maar een deel van de stijgende levensduurte weerspiegelen.

Bij Belgacom zei consumentenbaas Michel Georgis aan analisten dat zijn bedrijf “geval per geval” zou bekijken of het de prijsverhogingen van zijn concurrent zou volgen.

Het voetbaleffect, de stijgende verkopen en de hogere prijzen samen zullen de bedrijfskasstroom van Telenet – dat is de winst voor afschrijvingen, belastingen en intrestlasten – op het huidige comfortabele niveau van ongeveer 53 procent van de omzet houden. Over de eerste jaarhelft ging het om 354 miljoen euro.

Met dat soort winstmarge als onderpand kan Telenet het zich permitteren om de honderden miljoenen te lenen die het uitkeert aan zijn aandeelhouders. De uitkering van 4,5 euro per aandeel vorige maand kostte 509,3 miljoen. Toch blijft de ratio nettoschuld/bedrijfskasstroom ook na die uitkering en de terugbetaling van een lening een zeer conservatieve 3,3. Volgens Renaat Berckmoes kan Telenet over de komende jaren nog ongeveer een miljard euro belastingvrij uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Volgens Duco Sickinghe worden de prijsstijgingen ook verantwoord door de hoge investeringen die Telenet doet, 127 miljoen in de eerste jaarhelft, of 19 procent van de omzet. Onder meer door het voetbalcontract stijgen die investeringen dit jaar tot 21 procent van de omzet, verwacht het bedrijf.

Telenet rekent onder meer installaties en settopboxen als investeringen (samen ongeveer 41 procent van het bedrag), naast netwerkuitbreidingen (29 procent) en reparaties en vervangingen van netwerkapparatuur, IT-investeringen en aankopen van sportcontent (de resterende 30 procent).

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content