Cartamundi wordt marktleider in India

De Belgische Cartamundi Group gaat een strategische alliantie aan met Parksons Games & Sports, de marktleider in India, via de overname van een 50 %-belang in het aandelenkapitaal. Met deze operatie versterkt Cartamundi zijn internationale positie en boort het nieuwe Aziatische markten aan.

Parksons Games & Sports is een familiebedrijf dat ontstond in 1955. In 2009 realiseerde het een omzet van 300 miljoen roepie (4,8 miljoen euro) met 240 medewerkers in zijn kantoren in Mumbai en productievestiging in Daman. De capaciteit bedraagt 36 miljoen kaartspellen per jaar; het exporteert naar veertien landen.

Het productgamma van Parksons Games & Sports omvat retailkaarten, promotionele kaarten, casinokaarten en kaarten voor spellen. Typisch voor India zijn de regionale verschillen tussen de merken van kaarten waarmee gespeeld wordt. Parksons Games & Sports heeft er meer dan honderd in zijn gamma om te beantwoorden aan de noden van elke regio.

Ook enkele grote spellenuitgeverijen behoren tot het klantenbestand van Parksons, zoals Mattel (de exclusieve producent voor de UNO-spellen in India) en Funskool (de grootste speler op de Indiase markt).

Parksons Games & Sports heeft een directe distributielijn naar meer dan 700 groothandels over heel India. Daarnaast werkt het met agenten en distributeurs om zijn producten te verdelen over meer dan 4000 groothandels en retailers.

Nieuwe fabriek

Parksons Games & Sports wil in samenwerking met Cartamundi het Indiase subcontinent verder veroveren, onder meer door een uitbreiding van zijn gamma. “Voor zijn expansie in Azië heeft Cartamundi een sterke en betrouwbare partner gevonden in Parksons Games & Sports”, zegt Chris Van Doorslaer, CEO van de Cartamundi Group. “Het dagelijkse management van het bedrijf blijft in handen van de lokale bedrijfsleiding.”

De nieuwe firma, gecreëerd door de joint venture, krijgt ook een nieuwe naam: Parksons Cartamundi Pte Ltd. Op korte termijn staat ook de bouw van een nieuwe fabriek gepland.

Cartamundi is in 1970 ontstaan als een joint venture van de speelkaartenactiviteiten van Brepols, Van Genechten en Biermans. Het heeft meer dan 200 jaar ervaring in de productie en verkoop van speelkaarten en kaarten voor spellen. Het hoofdkantoor van Cartamundi is gevestigd in Turnhout.

Met fabrieken in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico en eigen verkoopkantoren in Nederland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland, Hongarije, Chili en Singapore, realiseerde de groep in 2009 een omzet van 123 miljoen euro met een duizendtal personeelsleden.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content