Cartamundi neemt bordspellenfabrieken van Hasbro over

© TR
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

De speelkaartenproducent Cartamundi uit Turnhout heeft een voorlopig akkoord gesloten om de twee bordspellenfabrieken van Hasbro over te nemen. De Amerikaanse speelgoedfabrikant besteedt daarmee de productie van bekende bordspellen als Monopoly en Cluedo uit aan Cartamundi

De afronding van de deal tussen Cartamundi en Hasbro wordt in het najaar verwacht. De twee fabrieken die Cartamundi overneemt, zijn die van East Longmeadow in de Amerikaanse staat Massachusetts en Waterford in Ierland. Samen werken er 510 voltijdse medewerkers. Na de deal komen ze op de loonlijst van Cartamundi, “tegen vergelijkbare voorwaarden”, volgens een gemeenschappelijke mededeling van Cartamundi en Hasbro.

Financiële details over de overname worden niet bekendgemaakt. “We gaan die financieren op basis van onze eigen middelen en cashflow en via bankfinanciering. Maar we hoeven geen speciale financiële technieken te gebruiken”, wil Chris Van Doorslaer, de CEO van Cartamundi, daarover enkel kwijt.

Grote verhalen

Hasbro trekt zich terug uit de productie, maar niet uit de bordspellen. Ongeveer een kwart van de 4,2 miljard dollar omzet van de groep komt van de verkoop van bekende gezelschapspellen als Monopoly, Cluedo en Zeeslag. “We zullen blijven timmeren aan de wereldwijde ontwikkeling van merken, gedreven door grote verhalen en innovatie”, zegt Duncan Billing, chief executive vicepresident global operations en business development officer, in de persmededeling.

Sinds 1970 is Cartamundi uitgegroeid tot een van de grootste speelkaartenproducenten ter wereld. Het bedrijf had in 2014 een omzet van 199 miljoen euro en heeft 1600 personeelsleden, verspreid over vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, India en Japan. Daarnaast heeft het wereldwijd veertien verkoopkantoren.

Cartamundi was al een belangrijke leverancier van de kaarten bij de gezelschapsspellen van Hasbro. Nu wordt het een nog grotere onderaannemer. Tegelijk kunnen ook andere klanten – waaronder verscheidene entertainmentbedrijven – volledige bordspellen laten produceren bij Cartamundi.

Voor beide bedrijven lijkt de deal een win-winsituatie. Cartamundi kan nu een totaalpakket bieden aan Hasbro en andere entertainmentbedrijven. Dat grotere volume kan ook de kosten drukken, waardoor Hasbro goedkoper zijn bordspellen kan afnemen.

Grootste overname

“Dit is onze grootste overname, groter dan de zeventien andere overnames die we hebben gedaan. We beschouwen dit als een mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf”, reageert Chris Van Doorslaer vanuit de Verenigde Staten. “We krijgen er een hoop mensen bij, we gaan van 1600 naar 2100 mensen, plus veel tijdelijke werknemers. In feite komen er in één klap 750 mensen bij, plus een omzetstijging van ongeveer 150 miljoen dollar.”

Cartamundi wordt door de operatie wereldmarktleider in de productie van bordspellen. “We waren daarin al een beetje actief in onze fabrieken in Duitsland en de Verenigde Staten, waar we in totaal ongeveer 3 miljoen bordspellen per jaar produceren. Maar nu gaat dat naar meer dan 40 miljoen per jaar”, zegt Van Doorslaer, die eraan toevoegt dat de deal het resultaat is van de lange en goede relatie met Hasbro.

“Er is geen biedproces geweest. We zijn op een natuurlijke wijze naar elkaar toe gegroeid. Wij waren in het begin vooral geïnteresseerd in de Ierse fabriek. Op zeker moment hebben we gevraagd aan Hasbro hoe het de toekomst van die fabrieken zag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content