Cannabishandelaars welkom bij Amerikaanse banken

15/02/14 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Trends

De Amerikaanse overheid heeft regelsvastgelegd voor banken die geld willen aannemen van handelaars die wettelijk de toelating hebben om cannabis te verkopen. Het is daarbij de bedoeling witwaspraktijken aan banden te leggen.

Cannabishandelaars welkom bij Amerikaanse banken

© reuters

De nieuwe regels werden opgesteld door FinCen, een dienst die onder de bevoegdheid van het ministerie van Financiën valt.

In een twintigtal staten in de VS wordt het gebruik van cannabis om medische redenen toegelaten. En in twee staten - Colorado en de staat Washington - is het bezit van kleine hoeveelheden van de softdrug gelegaliseerd.

Toch blijft de federale overheid in de VS cannabis beschouwen als een illegale drug. En omdat net die federale overheid de transacties van banken controleren, weigerden de bankiers tot nu toe om het geld van cannabishandelaars aan te nemen, verduidelijkt de Amerikaanse zender NBC.

Als gevolg daarvan konden de dealers enkel met contant geld werken. Maar dat vereenvoudigde de mogelijkheden tot witwaspraktijken en maakte van de cannabishandelaars bovendien een dankbaar doelwit voor dieven.

Een hoge ambtenaar van FinCen maakte vrijdag echter duidelijk dat het voortaan voor banken 'mogelijk is om financiële diensten te verlenen aan ondernemingen die een wettelijk toelating hebben in de cannabissector en die tegelijkertijd in overeenstemming te zijn met onze wetten op het vlak van het witwassen van geld'.

De banken moeten wel de toelating van hun nieuwe klanten controleren. Ook moeten ze de overheid inlichten over verdachte zaken, bijvoorbeeld wanneer een van de handelaars duidelijk meer geld verdient dan verwacht. (Belga/BO)

Onze partners