Busbouwer Van Hool tekent recordcontract in de VS

27/06/11 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

Bron: Trends

Van Hool heeft een deal op zak met het Schotse beursgenoteerde Stagecoach voor de productie van 140 dubbeldekbussen voor de Amerikaanse markt. Het contract is goed voor ruim 68 miljoen euro en is daarmee voor de familiale groep uit Koningshooikt het grootste contract ooit met een privébedrijf.

Busbouwer Van Hool tekent recordcontract in de VS

© belga

Van Hool heeft meteen een primeur op zak, want tot nu toe waren dubbeldekbussen niet toegelaten voor langeafstandsvervoer op de Amerikaanse snelwegen. "We hebben hier samen met onze klant (Coach US; een dochter van Stagecoach, nvdr) vijf jaar op gewerkt", zegt Filip Van Hool, de uitvoerend directeur van Van Hool.

Van Hool heeft bovendien een akkoord met Stagecoach voor het onderhoud van de bussen, die elk 81 passagiers kunnen vervoeren, tegen 57 voor gewone bussen. Het onderhoud zal gebeuren in acht onderhoudscentra doorheen de VS. Die heeft Van Hool samen met zijn exclusieve verdeler ABC Companies, waarin het een belang van 35 procent heeft.

Het akkoord met Stagecoach bestaat uit twee delen. Voor de eerste 60 bussen wordt het contract dinsdag getekend tijdens de handelsmissie met prins Filip in de VS. Die ondertekening moest vorige week worden uitgesteld als gevolg van het overlijden van Jos Van Hool, een van de vier zonen van de stichter van het bedrijf en oom van Filip. Het contract voor het tweede deel van 80 bussen wordt later getekend maar is wel helemaal rond, benadrukt Filip Van Hool.

Hij herhaalde meteen ook zijn oproep om de loonkosten in België dringend te verlagen. "Anders moeten wij bepaalde productgroepen verhuizen naar het buitenland. We zijn daar al mee bezig", klinkt het. Zo liggen de loonkosten in ons land 12 tot 16 procent hoger dan in Nederland, merkt Van Hool op.

Be.L.

Lees meer over:

Onze partners