Brusselse hotelsector in nood: '4 op de 5 hotelkamers staan leeg'

31/03/16 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:33

De Brusselse hotelvereniging (BHA) luidt de alarmbel en vraagt de overheid om maatregelen. Er dreigen duizenden jobs verloren te gaan.

Brusselse hotelsector in nood: '4 op de 5 hotelkamers staan leeg'

© belga

Een week na de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek, is minder dan een op de vijf Brusselse hotelkamers bezet. Dat meldt de Brusselse hotelvereniging (BHA) donderdag. Ze vraagt onmiddellijk maatregelen omdat er 'duizenden jobs' verloren dreigen te gaan.

"In de week na de aanslagen (22 tot 28 maart) lag de bezettingsgraad gemiddeld meer dan de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar", zegt Rodolphe Van Weyenbergh, de woordvoerder van de Brussels Hotels Association. "Op paasmaandag bedroeg de bezettingsgraad bijvoorbeeld nog 18 procent (tegen 73 procent een jaar eerder)."

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", verduidelijkt de woordvoerder. "De sector heeft eigenlijk te lijden onder een opeenstapeling van vier gebeurtenissen: de aanslagen in Parijs, de lockdown van Brussel eind november, de aanslagen in Brussel en de sluiting van de luchthaven."

Maatregelen

"We staan met de rug tegen de muur", aldus nog Van Weyenbergh. "Als er niet onmiddellijk maatregelen worden getroffen, zouden er door faillissementen duizenden banen verloren kunnen gaan." De BHA vraagt om de toegang tot economische werkloosheid voor werknemers uit de sector te vergemakkelijken, en pleit voor een opheffing van de verblijfstaks. Die taks hangt af van de gemeenten, maar is volgens de woordvoerder een van de hoogste ter wereld. "De inzet reikt verder dan Brussel, want dat is niet de enige stad met een daling van de activiteiten", luidt het.

Onmiddellijk na de aanslagen stelden vele Brusselse hotels kamers gratis ter beschikking van getroffen mensen. (Belga/BO)

Onze partners